Stachys citrina subsp. citrina Uçucu Yağının Kimyasal Karakterizasyonu ve Antimikrobiyal Değerlendirilmesi
Abstract
Türkiye için endemik bir tür olan Stachys citrina Boiss. et Heldr. subsp. citrina (Lamiaceae) bitkisinin çiçekli toprak üstü kısımlarından su distilasyonu ile elde edilen uçucu yağın GC-FID ve GCMS sistemleri ile eş zamanlı analizleri gerçekleştirilmiştir. Yağda 36 bileşik tespit edilmiş, ?-pinen (%29.8) ve ?-fellandren (%13.6) ana bileşikler olarak belirlenmiştir. Uçucu yağın antikandidal ve antimikrobiyal etkileri mikrodilüsyon yöntemi ile değerlendirilmiştir. Uçucu yağ yağ, test edilen bakterilere karşı daha etkisiz kalmakla birlikte (MİK; 1.25-5.0 mg/mL), Candida serisi yağın nispeten daha düşük konsantrasyonlarında inhibe olmuştur. Özellikle C. glabrata'nın, uçucu yağın 0.078 mg/mL'lik konsantrasyonunda inhibe olduğu belirlenmiştir. Flowering aerial parts of Stachys citrina Boiss. et Heldr. subsp. citrina (Lamiaceae) being endemic for Turkey were subjected to hydrodistillation to obtain the essential oil which was further analysed by GC-FID and GC-MS, simultaneously. 36 constituents were determined in the oil, where ?-pinene (29.8%) and ?-phellandrene (13.6%) were identified as the main components. The anticandidal and antibacterial effects of the oil were evaluated by using microdilution method. The oil showed weak inhibitory effects against the tested bacteria panel (1.25 to 5.0 mg/mL, MIC) whereas the Candida strains were inhibited at lower concentrations of the oil. Especially C. glabrata was inhibited at a concentration of 0.078 mg/mL of the oil.
Source
Turkish Journal of Pharmaceutical SciencesVolume
9Issue
2URI
http://www.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpRMk5EZ3lNZz09https://hdl.handle.net/11421/13131
Collections
- Makale Koleksiyonu [488]
- TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [3512]