Advanced Search

Show simple item record

dc.contributor.authorŞimşek, Atilla
dc.contributor.authorSarı, Ferda
dc.contributor.authorArtık, Nevzat
dc.date.accessioned2015-02-20T15:46:49Z
dc.date.available2015-02-20T15:46:49Z
dc.date.issued2004
dc.identifier.issn13023160
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11421/1511
dc.description.abstractBu derlemede, selenyumun yapısal ve biyolojik özellikleri, bazı gıdalardaki içerikleri ile insan sağlığı ve beslenmesi arasındaki ilişkiler tartışılmıştır. Esansiyel iz element olarak bilinen selenyum insan sağlığı ve beslenmesi için büyük öneme sahiptir. Selenyumun günlük alınması gereken miktarı 90 μg/gün’dür. Ancak diyetteki miktarı Se’un kimyasal yapısı ve faydalanılabilir formuna bağlı olarak değişkenlik gösterir. Biyolojik yapılarda, proteinle kompleks oluşturması nedeni ile proteince zengin gıdalar genellikle Se bakımından da zengin gıdalardır. Bu nedenle kırmızı et, balık, deniz ürünleri, sakatatlar (karaciğer, böbrek) selenyum açısından beyaz et, süt ürünleri, tahıllar, meyve ve sebzelere göre daha zengin gıdalardır. Fakat, tahıl, meyve ve sebzelerde bulunan selenyumun bioelverişlilik değeri, süt ürünleri ile balık ve et ürünlerinden daha yüksektir. Farklı gıdalardan alınan selenyum, üreme fonksiyonları ve zeka gelişimi için gerekli olup, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Ayrıca çağımızın vebası olarak bilinen AIDS’i, yaşlanmaya bağlı olarak ortaya çıkan kataraktı ve bazı virüslerin (grip) toksititesini, birçok kanser tipini, yaşlanmayı, kan pıhtılaşmasını, hipertansiyonu, kalp hastalıklarını, romatizmal ağrıları, guatrı, astımı, şeker hastalığını ve artriti önlemektedir.en_US
dc.description.abstractIn this review, the nature and biological role of selenium and the relationship between selenium content of selected foods and nutrition or health were discussed. Selenium known as and essential trace element has a great importance in human nutrition health. Average daily intake of selenium must be 90 μg/day, but its content in diet varies depending on its chemical and available forms. As selenium is found in biological materials along with proteins, protein-rich foods generally contain high amounts of selenium. Hence, meat, fish and seafoods and offals (liver and kidney) contain more selenium than poultry, dairy, cereal products, fruit and vegetables. However the bioavailability of selenium in cereal products, fruits and vegetables are higher than that in other foods. The selenium intake from different foods is required for reproductively, mental development and proper functioning of the immune system. Moreover, it inhibits the development of virulence and HIV progression to AIDS and reduces the risks of cancer, ageing, cataracts, cardiovascular disease, arthritis, diabetes, goiter, rheumatism, asthma and hypertension.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherAnadolu Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectSelenyumen_US
dc.subjectSelenyum Kaynaklarıen_US
dc.subjectSelenyum Toksisitesien_US
dc.subjectSelenyum Eksikliğien_US
dc.subjectSeleniumen_US
dc.subjectSelenium Sourcesen_US
dc.subjectSelenium Toxicityen_US
dc.subjectSelenium Deficiencyen_US
dc.titleSelenyumun İnsan Beslenmesi ve Sağlığı Açısından Önemien_US
dc.title.alternativeImportance of Selenium in Human Nutrıtıon and Healthen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalAnadolu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi A - Uygulamalı Bilimler ve Mühendisliken_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kategorisizen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record