Aspergillus Niger Ürikazının Bazı Biyokimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi
Abstract
Aspergillus nigef den iirikaz enziminin saflaştırılması, amonyum sülfat çöktürmesi, Sefadex G-200 ve DEAE Cellulose kromatografi teknikleri ile gerçekleştirildi. Enzimin spesifik aktivitesi 0.059-2.386 (U/mg protein) arasında bulunmuştur. Enzimin bazı genel özellikleri araştırılmıştır. Optimum reaksiyon pH’ı 8.5 ve sıcaklığı 35°C’dir. Enzim pH 8.0-9.0 aralığında kararlıdır. 50°C’de 15 dakika inkübasyondan sonra ürikaz başlangıç aktivitesinin yaklaşık % 50’si korundu. Enzimin Km değeri 1.69 x 10⁻⁵ M civarında hesaplandı. KCN ve PCMB’ (10 mM) ın enzim aktivitesini tamamen inhibe ettiği, 10⁻³ M Hg⁺² % 95; Zn⁺² % 89 ve Cu⁺²’ın % 48 inhibisyon meydana getirdiği bulunmuştur. The purification of uricase from Aspergillus niger was carried out by precipitation with ammonium sulphate then further proceeded with Sephadex G-200 and DEAE- Cellulose chromatographies. The specific activity of the enzyme was enhanced from 0.059-2.386 (U/mg protein). Some of the general properties of enzyme were investigated. The optimum reaction pH and temperature were 8.5 and 35°C. After incubation at 50°C for 15 min, the uricase remained at about 50 % of initial activity. The apperent Km value of the enzyme was calculated to be about 1.69 x 10⁻⁵ M. KCN and pCMB (10 mM) completely inhibited the enzyme activity. Furthermore, the metal ions such as 10⁻³ M Hg⁺² 95 %, Zn⁺² 89 % and Cu⁺² 48 % were inhibited the activity.
Source
Anadolu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi A - Uygulamalı Bilimler ve MühendislikCollections
- Cilt.02 Sayı.2 [28]