Electron Microscopy in the Study of Intracellular Pathogens
Abstract
Chlamydia trachomatis is the causative agent of trachoma, the leading cause of infectious blindness worldwide, and is also the most common cause of sexually transmitted disease. Chlamydiae are obligate intracellular bacteria that replicate within a unique intracellular vacuole termed an inclusion. Although chlamydiae are clearly important pathogens, they can be difficult to study due to the lack of genetic systems to define function of specific proteins. Despite these limitations, much has been learned of the cell biology of chlamydial interactions with the host cell through a combination of livecell imaging, confocal microscopy, and electron microscopy. Contemporary fluorescent and electron microscopic techniques will continue to be essential tools to characterize the cellular interactions of intracellular pathogens. Understanding how pathogens are able to invade and thrive in eukaryotic cells is paramount for identification of potential vaccine targets and intervention methods for treatment. Advances in appropriate microscopy technologies and techniques contribute greatly in our ability to unravel the mysteries of human pathogens. Chlamydia trachomatis trachomaya sebep olan bir ajandır ve dünyada körlüğe sebep olan bir enfeksiyon oluşturur. Chlamydia zorunlu hücre içi bir bakteridir. Chlamydia nın çok önemli bir patojen olduğu bilinmesine rağmen, genetik sisteminin bulunmayışı onun onun spesifik proteinlerinin belirlenmesini engellemektedir. Bu kısıtlamalara rağmen, konakçı hücredeki chlamydial interaksiyonlann canlı hücresel görüntüleri konfokal ve elektron mikroskobu ile ortaya konmuştur.
Hücreiçi patojenlerin hücresel interaksiyonlarmm belirlenmesinde, floresan ve elektron mikroskobik teknikler hala temel araçlardır.
Patojenlerin ökaryotik hücreleri nasıl işgal ettikleri ve onları yok ettikleri tedavi için çeşitli hedefli aşılar ve yeni metodlarla anlaşılmaya çalışılmaktadır. Uygun mikroskobi teknolojileri ve tekniklerindeki gelişmelerle insan patojenlerinin sırlan ortaya çıkarılabilecektir.
Source
Anadolu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi A - Uygulamalı Bilimler ve MühendislikCollections
- Cilt.10 Sayı.1 [36]