Umbelliferae familyasına ait bazı bitki türlerinin uçucu yağlarının antimikrobiyal aktivitelerinin araştırılması
Abstract
Bu tezde Umbelliferae familyasına ait çeşitli bitki türlerinin uçucu yağlarının farklı yöntemler kullanılarak, seçilen mikroorganizmalara karşı olan antimikrobiyal etkileri araştırılmıştır. Mikrodilüsyon Broth yöntemi ile kullanılan uçucu yağların bakterilere karşı olan minimum inhibe edici konsantrasyonları (MİK) belirlenirken, biyootografi metodu kullanılarak aktiviteden sorumlu olan uçucu yağ bileşenleri ortaya çıkarılmıştır. Kullanılan uçucu yağlar genel olarak insan patojenlerine karşı orta derecede antimikrobiyal etki gösterirken, bitki patojenlerine karşı oldukça güçlü antimikrobiyal etki göstermişlerdir. Ayrıca kuvvetli antimikrobiyal etkiye sahip 2 uçucu yağın mutajenik etkileri Ames Salmonella/Mutajenite testi ile araştırılmıştır.
Collections
- Tez Koleksiyonu [203]