Tohum ve toprak örneklerinden Xanthomonas campestris pv. campestris izolasyonu ve bunların Ksantan sakısı üretim yeteneklerinin araştırılması
Abstract
Ksantan sakızı bitki patojeni olan Xanthomonas campestris bakterisi tarafından üretilen kompleks bir ekzopolisakkarittir. Ksantan sakızı besin endüstrisinde bir suspande edici, stabilize edici yada kalınlaştırıcı ajan olarak yaygın şekilde kullanılmaktadır. Aynı zamanda yağ-sondaj endüstrisinde bir yağlayıcı, emülsifiye edici ajan olarak da kullanılır. Bu nedenle bu polisakkaritin üretimi son derece önemlidir. Bu çalışmada ilk olarak çeşitli tohum ve toprak örneklerinden Xanthomonas campestris izolasyonu yapılmaya çalışılmıştır. Daha sonra standart suş olan Xanthomonas campestris pv. campestris NRRL B-1459 ve Türkiye'deki fasulye bitkilerinden İzole edilen Xanthomonas campestris pv. phaseoli TPPB 5001, domates bitkisinden İzole edilen Xanthomonas campestris pv. vesicotoria ve Amerikan dolmalık biberinden İzole edilen Xanthomonas axonopodis pv. vesicotoria türleri ile devam ederek, çeşitli substratlar kullanarak ksantan sakızı üretimini, bu substratların verimi ne şekilde etkilediğini ve bu suşların verimlilikleri incelenmiştir. Xanthomonas campesIris İzolasyonu için hastalıklı crucifer bitki tohumları ve bu hastalıklı bitkilerin bulunduğu ortamdaki toprak örnekleri ile muhtemelen başarılı bir izolasyon yapılabileceği sonucuna varılmıştır. Ksantan üretimi için kullanılan substratlar arasında şeker pancarı melası ve Triton X-I00 ilavesinin glukoz, sukroz vb. substratlara alternetif olarak kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
Collections
- Tez Koleksiyonu [203]