Buğday çeşitlerinde ağır metal stresinin hücre bölünmesi ve antioksidan enzim seviyeleri üzerine ekotoksikolojik etkileri
Abstract
Bu çalışmada, çinko, kadmiyum ve kurşunun buğday çeşitlerinde (Triticum aestivum L. cv. Altay, Triticum aestivum L. cv. Sönmez ve Triticum aestivum L. cv. Sultan) hücre bölünmesi ve antioksidan enzim seviyeleri üzerine ekotoksikolojik etkileri incelenmiştir. Farklı konsantrasyonlarda (100, 200 ve 300 ?M) uygulanan ağır metaller (çinko, kadmiyum ve kurşun) buğday çeşitleri arasında çimlenme, hipokotil ve radikula uzunluk, kuru ağırlık ve su yüzdeleri, klorofil a, klorofil b ve karotenoid içeriği, mitotik indeks ve katalaz enzim aktivitesinde farklılıklara neden olurken, süperoksit dismutaz (SOD) enzim aktivitesinde buğday çeşitleri arasında bir farklılığa neden olmamıştır. Her bir buğday çeşidinde ağır metal uygulamalarının ölçülen paramatrelerde azalışlara neden olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak ağır metallerin, buğday çeşitlerinin fizyolojik ve biyokimyasal süreçleri olumsuz etkilediği ve ağır metal stresinden en az zarar gören buğday çeşidinin ise Triticum aestivum L. cv. Sönmez olduğu bulunmuştur.
Collections
- Tez Koleksiyonu [67]