Bazı gıda katkı maddelerinin enotoksik etkilerinin CBMN yöntemi ile araştırılması
Abstract
Bu tez çalışmasında gıda katkı maddeleri olan asetik asit, benzoik asit, sitrik asit ve sorbik asitin genotoksik etkileri, insan periferal kan lenfositlerinde in vitro Sitokinez Bloklama Mikronukleus (CBMN) tekniği ile araştırılmıştır. Periferal kan örnekleri, sağlıklı sigara içmeyen iki bireyden elde edilmiştir. Lenfosit kültürleri askorbik asit, benzoik asit, sitrik asit ve sorbik asitin 1000, 500, 250 ve 100 ?g/ml lik dozlarıyla, 24 ve 48 saatlik sürelerde muamele edilmiştir. Preparasyonu yapılan lenfosit hücrelerinde test maddelerinin neden olduğu mikronükleus, nükleer tomurcuk ve nükleer köprü oluşumları incelenmiştir ve CPI değerleri hesaplanmıştır. CBMN testinden elde edilen sonuçlara göre; Benzoik asit ve sitrik asitin 1000 ?g/ml lik dozu ve sorbik asitin 1000 ve 500 ?g/ml lik dozu toksik etkiye sahiptir. Askorbik asit, benzoik asit, sitrik asit ve sorbik asit’ in diğer dozlarında toksik ve genotoksik etki gözlenmemiştir. Tüm test maddelerinin CPI değerlerinde negatif kontrole göre azalma gözlenmiştir. Ayrıca nükleer tomurcuk ve nükleoplazmik köprü oluşum değerleri negatif kontrole yakın olup, uygulanan test maddelerinin bu oluşumlara sebep olmadığı sonucuna varılmıştır.
Collections
- Tez Koleksiyonu [203]