Kolza (Brassica napus O.) tohumu yağının çözücü ekstraksiyonu ve karakterizasyonu
Abstract
Bu çalışmada bir yağ bitkisi olan kolza (Brassica napus O.) tohumundan çözücü ekstraksiyonu ile sabit yağ üretimi laboratuar ölçekte araştırılmıştır. Erzurum'un Oltu ilçesinden 1996 yılında temin edilen kolza tohumlarının kurutulması, kırılması ve elenerek çeşitli parçacık boyutları oluşturulmasından sonra elde edilen hammaddeler ile gerçekleştirilen ekstraksiyon çalışmalarında çözücü olarak teknik hekzan kullanılmıştır. Yapılan çalışmalarda kuru madde bazında kolza tohumlarının ortalama % 45 sabit yağ içerdiği tespit edilmiştir. Çalışmalarda farklı tanecik boyutları, zaman, hammadde/ çözücü oranı ve ekstraksiyon yöntemi denenmiştir. Elde edilen yağın, sabunlaşma sayısı, iyot sayısı, asit sayısı, ester sayısı, kırılma indisi ve yoğunluk gibi fizikokimyasal özellikleri araştırılmıştır. Ayrıca ekstraksiyon sonucu elde edilen kolza posasın %16.1 ham selüloz ve % 18 ham protein içerdiği tespit edilmiştir.
Collections
- Tez Koleksiyonu [110]