Üzüm çekirdeği ekstresinden flavan 3-Ol bileşiklerinin adsorpsiyon prosesi ile saflaştırılması ve proses optimizasyonu
Abstract
Bu çalışmada üzüm çekirdeğinden polifenolik bileşenlerin adsorpsiyon yöntemi ile izolasyonu amaçlanmış ve bu prosesin optimizasyonu için sıcaklık, başlangıç konsantrasyonu, adsorban tipi, zaman ve akış hızı faktörleri incelenmiştir. Kesikli adsorpsiyonda ile polifenollerin saflaştırılmasında üç farklı adsorban (XAD-7, XAD-16 ve aktif karbon) arasında XAD-7 en etkin adsorban olarak bulunmuştur. Langmuir ve Freundlich denge izotermleri uygulanarak adsorpsiyon işlemini açıklayan uygun model bulunmuştur. Adsorpsiyon parametrelerinin etkileri, cevap yüzey yöntemi ile incelenmiş ve ikinci derece model eşitliği geliştirilmiştir. Son olarak çalışmada adsorpsiyon kinetiği ve termodinamiği incelenmiştir. Sözde birinci mertebe ve sözde ikinci mertebe kinetik modelleri debneysel verilere uygulanarak hız sabitleri bulunmuştur. Adsorpsiyon sözde 2. mertebe kinetik modele uymuştur.
Collections
- Tez Koleksiyonu [110]