Investigation of Antimicrobial Effect of Honey and the Role of Osmolority
Abstract
The antimicrobial effect of honey was evaluated by an in vitro study testing the growth of various Gram-negative and Gram-positive bacteria and a yeast in media containing varying concentrations of honey.The bacteria used were Escherichia coli, Klebsiella pneumonia and Staphylococus aureus find Candida albicans as a yeast.Two honey samples collected from various regions of Turkey were tested for their antimicrobial activity. It was found that the more honey was concentrated the more was the inhibition zone on bacteria but not on the yeast.
The possible mechanism of this effect is suggested to be the osmolority of invert sugar which is present naturally in honey. Balın antimikrobial etkisi farklı konsantrasyonlarda bal içeren ortamlarda Gram negatif ve Gram pozitif bakteriler ve bir maya üzerinde in vitro olarak test edilmiştir. Kullanılan bakteriler Escherichia coli, Klebsiella pneumonia, Staphylococcus aureus ve bir maya olan Candida albicans’ tır. Türkiyenin farklı bölgelerinden elde edilen iki bal örneği antimikrobial aktiviteleri açısından test edilmiştir. Bal konsantrasyonu arttıkça bakteriler üzerinde oluşan inhibisyon zonlarının da arttığı ancak maya ortamında bunun gerçekleşmediği bulunmuştur.
Bu etkinin muhtemelen balın doğal yapısında mevcut olan invert şekerin ozmoloritesinden kaynaklandığı düşünülmektedir.
Source
Anadolu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi A - Uygulamalı Bilimler ve MühendislikCollections
- Cilt.04 Sayı.1 [16]