Genetik Olarak Modifiye Edilmiş Gıdalar, Genetik Modifikasyonları Oluşturma Yöntemleri ve Toplumsal Önemi
Abstract
Artan dünya nüfusunun beslenmesine katkıda bulunmak ve verimliliği arttırmak amacıyla genetik olarak mo-difiye edilmiş (transgenik) bitki ve hayvan çeşitlerinin elde edilmesine yönelik çalışmalar büyük önem kazanmaya başlamıştır. Bu çeşitleri elde etmek amacıyla farklı yöntemler kullanılmaktadır. Genetik modifikasyonlar ile ürünlere değişik özellikler kazandırmak amacıyla çok sayıda araştırma gerçekleştirilmiştir ve halen bu konu ile ilgili . araştırmalar sürdürülmektedir. Genetik modifikasyonlar sonucu elde edilen ürünlerin insan sağlığı ve çevre üzerine olumsuz etkiler yaratabileceği düşüncesiyle, bu ürünlerdeki genetik modifikasyonların tespiti ve etkilerinin incelenmesi amacıyla değişik teknikler üzerinde araştırmalar yapılmaktadır. Bu amaçla PGR (Polimeraz Zincir Reaksiyonu) yöntemleri en çok tercih edilen yöntemlerdir. Son yıllarda, genetik modifikasyonlar ile elde edilmiş gıdaların üretiminin artması nedeni ile Amerika ve Avrupa ülkelerinde bu gıdalar ve bu gıdaların etiketlenmesi ile ilgili yasalar çıkarılmıştır. Bu doğrultuda gıdalardaki genetik modifikasyonların tespitinde kantitatif yöntemlere gereksinim duyulmuş ve farklı prensiplerde PCR teknikleri geliştirilmiştir. Ülkemizde de 4 Temmuz 2001, 1.Biyoteknoloji Danışma Kurulu Toplantısı’nda genetik olarak modifiye edilmiş ürünlerin piyasaya sürülmesi ve tescil edilmesine ilişkin yasa tasarıları hakkında görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Intending to be of help for feeding the increasing world population and to increase productivity, studies for producing genetically modified (transgenic) plants and animals transgenics are starting to get importance. Different methods are used for producing these transgenics. Many researches were performed for gaining different specialities to products obtained by genetic modifications and still many researches abçut this subject are being performed. Research on different techniques for determining these genetic modifications and their effects, as if the ideas on the unwanted effects of genetically modified products to human health and environment. For this purpose, PCR (Polymerase Chain Reaction) methods are mostly prefered techniques. Recently, legislations are published about genetically modified foods and labeling foods in USA and European countries because production of genetically modified foods have increased. Therefore, there was a need for quantitative methods for determining genetic modifications on transgenic foods and so quantitative PCR techniques with different principles were performed. In Turkey, at 4 Temmuz 2001, Consultant Committee First Biotechnology National Meeting, negotiation have taken place about draft law of marketing and registration of genetically modified foods.
Source
Anadolu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi A - Uygulamalı Bilimler ve MühendislikCollections
- Cilt.04 Sayı.2 [24]