Cytotoxic Effect of Green Tea Infusion on Human Hela Cervics Adenocarcinoma Cell Line
Abstract
Tea is a beverage consumed about two thirds of the world population. Several laboratories and epidemiological studies have shown that green tea has anticarcinogenic, antimutagenic and chemopreventive effects related to the polyphenolic compounds present in leaves. Major polyphenolic substances of tea leaves are epicatechin (EC), epigallocatechin (EGC), epicatechin gallate (ECG) and epigallocatechin gallate (EGCG). In this study, inhibitory effect of 2% infusion of a commercial green tea product, marketed in Turkey, on HeLa cervics adenocarcinoma cell line has been investigated using direct cytotoxicity test and TNF test. The quantitative analysis of the polyphenolic content of infusion has been performed by HPLC. Results have shown that 2% green tea infusion has cytotoxic effect on HeLa cells, but TNF stimulation may not be the responsible mechanism for this effect. Çay, dünya nüfusunun yaklaşık üçte ikisinin tükettiği bir içecektir. Yapılan birçok laboratuar ve epidemiyolo-jik çalışmalar yeşil çayın, yapraklarında bulunan polifenolik bileşenlere bağlı olarak antikarsinojenik, antimutajenik ve kimyasal koruyucu etkilerinin olduğunu göstermiştir. Epikateşin (EK), epigallokateşin (EGK), epikateşin gallat (EKG) ve epigallokateşin gallat (EGKG) çay yapraklarında bulunan ana polifenolik yapılı bileşenlerdir. Bu çalışmada Türkiye’de satılan bir yeşil çay ürününden hazırlanan %2’lik infüzyonun HeLa hücreleri üzerindeki sitotok-sisitesi direkt sitotoksisite testi ve TNF testi ile incelenmiştir. infüzyonun polifenolik bileşenlerinin kantitatif analizi YBSK ile gerçekleştirilmiştir. Sonuçlar %2 yeşil çay infüzyonunun HeLa hücreleri üzerinde sitotoksik etkili olduğunu, ancak bu etkiden sorumlu mekanizmanın TNF stimulasyonu olamayacağını göstermiştir.
Source
Anadolu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi A - Uygulamalı Bilimler ve MühendislikCollections
- Cilt.07 Sayı.2 [21]