Keten Tohumu Yağının Süperkritik Akışkan Ekstraksiyon Kinetiğinin Difüzyon Kontrol Metodu ile Modellenmesi
Abstract
Bu çalışmada; keten tohumu yağı, süperkritik karbondioksit ekstraksiyonu ile ekstre edilmiş ve ekstraksiyon kinetiği difüzyon kontrol yöntemi ile modellenmiştir. Basınç (20, 35, 55 MPa), sıcaklık (323 and 343 K), ve CO₂ akış hızı (1 ve 3 L CO₂ /dakika) gibi proses parametrelerinin etkilerinin, ekstraksiyon verimine ve etkin difüzyon katsayısına (De) etkileri araştırılmıştır. Etkin difüzyon katsayısı 2,4 x10⁻¹² m² s⁻¹ ile 10,8x10⁻¹² m² s⁻¹ arasında değişmiş, basınç ve CO₂ akış hızı ile artmıştır. Model sonuçlarının deneysel sonuçlara uygun olduğu görülmüştür (OMS, %2,35-7,48). In this study, Flaxseed oil was extracted by Supercritical Carbondioxide Extraction, and extraction kinetics was modelled using diffusion controlled method. The effect of process parameters, such as pressure (20, 35, 55 MPa), temperature (323 and 343 K), and CO2 flow rate (1 and 3 L CO₂ /min) on the extraction yield and effective diffusivity (De) was investigated. The effective diffusion coefficient varied between 2.4 x10⁻¹² and 10.8 x10⁻¹² m² s⁻¹ for the entire range of experiments and increased with the pressure and flow rate. The model fitted well the experimental data (ADD varied between 2.35 and 7.48%).