Yayın tarihi için Doktora listeleme
Toplam kayıt 16, listelenen: 1-16
-
Bazı imidazo (4,5-f) kinolin türevlerinin sentezi, asitlik sabitlerinin saptanması ve değrlendirilmesi
(Anadolu Üniversitesi, 1989)Bu çalışmada amaç, sentetik ilaç yapımında önemli bir yer tutan biyolojik aktiviteye sahip imidazokinolinlerden bazı 2-sübstitüe-7-metil -1(3)h-imidazo (4,5-f) kinolin türevlerinin ölçülen asitlik sabitlerinden yararlanarak ... -
Tenoksikam'ın elektroanalitik ve bazı yöntemlerle miktar tayini
(Anadolu Üniversitesi, 1994)Tenoksikam; oksikam grubundan non-steroidal antiinflamatuvar, analjezik ve antipiretik etkilere sahip yeni bir ilaçtır. Bu çalışmada tenoksikamın UV spektrofotometrik, yüksek basınç- lı sıvı kromatografik, ince tabaka ... -
Doksazosin'in elektroanalitik ve bazı yöntemlerle miktar tayini
(Anadolu Üniversitesi, 1995)Doksazosin mesilat hipertansiyon tedavisi için geliştirilmiş, uzun etkili, ileri derecede selektif postsinaptik -1 inhibitörüdür. Bu çalışmada doksazosinin UV spektrofotometrik, ince tabaka kromatografik, potansiyometrik, ... -
Ambroksol HC1 ün akış-enjeksiyon ve bazı polarografik tekniklerle miktar tayini
(Anadolu Üniversitesi, 1998)Bu çalışmada, akış-enjeksiyon ve polaografinin doğru akım (DC), diferansiyel puls (DP), artan amplitüdlü puls (SIAP) ve sabit amplitüdlü puls (SCAP) gibi teknikleri ile ilgili olarak ambroksol HC1 ün tayinine dayalı yöntemler ... -
Bazı nörokimyasal maddelerin sıçan beyninden mikrodiyaliz ile toplanması ve analitik yöntemlerle miktar tayini
(Anadolu Üniversitesi, 2007)Bu çalışmada sıçan beyin mikrodiyalizatlarında bazı nörokimyasal maddelerin tayini için elektrosprey iyonizasyonlu sıvı kromatografi kütle spektrometri (ESI-LC-MS) yöntemi tanıtılmaktadır. İyon tuzağı kütle analizörü ile ... -
Akrilamidin gıda maddelerinde oluşumuna etki eden faktörlerin incelenmesi ve miktarının tayini
(Anadolu Üniversitesi, 2007)Akrilamid patates cipsleri, bisküvi ve kahve gibi çeşitli gıda maddelerinde sıklıkla bulunan, sıcaklıkla oluşan gıda zehirlerinden biridir. Akrilamidin bazı nörotoksik ve karsinojenik etkiler gösterdiği ispatlanmış ve ... -
Bupropion hidroklorür'ün çeşitli analitik yöntemlerle biyolojik sıvılarda ve farmasötik preparatlarda tayini
(Anadolu Üniversitesi, 2009)Bu çalışmada Bupropion Hidroklorür'ün (BUP) fannasotik tabletlerindeki tayini için geliştirilmiş olan potansiyometri, kondiiktometri, UV ve II. türev spektrofotometri yontemleri ve farmasötik tabletlerindeki tayine ilaveten ... -
Kandesartan sileksetilin ilaç etkileşimlerinin in vitro olarak incelenmesi ve çeşitli analitik yöntemlerle analizi
(Anadolu Üniversitesi, 2009)Kandesartan sileksetil (KSSL) hipertansiyon tedavisinde kullanılan kandesartan (KS)'ın ön ilacıdır. Bu çalışmada, KS'nin, bir sitokrom P450 2C9 (CYP 2C9) standart substratı olan diklofenak sodyum (DIC) ile farmakokinetik ... -
İşlenmiş gıdaların lezzetini değiştirmek için kullanılan bazı katkı maddelerinin eşzamanlı analizi
(Anadolu Üniversitesi, 2016)Değişen yaşam şartları ve gelişen teknolojiye bağlı olarak, gıda ve farmasötik ürünlerde çok çeşitli katkı maddeleri kullanılmaktadır. Özellikle gıda güvenliğine verilen önemin artması ve katkı maddelerinin kullanımındaki ... -
P maddesi ve kalsitonin gen-ilişkili peptid'in çeşitli analitik yöntemlerle ölçülmesi
(Anadolu Üniversitesi, 2016)Bu çalışmada sıçan beyin, beyin sapı dokusunda P maddesi ve Kalsitonin gen-ilişkili peptid'in Sıvı Kromatografisi-Tandem Kütle Spektrometrisi ve Enzim Bağlı İmmunosorbent Analiz yöntemiyle analizi gerçekleştirilmiştir. C8 ... -
Analysis of escitalopram oxalate by various analytical methods
(Anadolu Üniversitesi, 2017)Bu tezin temel amacı farmasötik formülasyonlar, ham madde ve biyolojik sıvılar içindeki essitalopram oksalatın (ESC-OX) tayini için yeni analitik yöntemler geliştirmektir. Bu amaçla, ESC-OX’ın altı safsızlıkları yanında ... -
Gıda katkı maddesi olarak kullanılan monosodyum glutamatın çeşitli gıda maddelerinin içindeki miktarının tayini
(Tez (doktora) - Anadolu Üniversitesi, 2018)Tüm dünyada ve ülkemizde pratik ve kolay tüketilebilen ürünlere talep gün geçtikçe artmaktadır. Bu durum hazır gıda sektörünü, gıda katkı maddelerini ve dolayısıyla lezzet arttırıcı maddeleri kullanmaya sevk etmektedir. ... -
Akrilamid'in analitik yöntemler kullanılarak analizi ve gıdalardaki tayini
(Tez (doktora) - Anadolu Üniversitesi, 2018)Bu çalışmada dönüşümlü voltametri çalışmaları sonucunda akrilamidin indirgenme reaksiyonunun tersinmez ve difüzyon kontrollü olduğunu göstermiştir. Bu amaçla Osteryoung Kare Dalga Voltametrisi yöntemi kullanılarak yürütülen ... -
Laktasistin'in membran lipidomuna ve nöroekzositoza etkilerinin görüntülemeli TOF-SIMS ve elektrokimyasal yöntemler ile analizi
(Anadolu Üniversitesi - Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2022)UPS ve nörodejenerasyon arasındaki ilişki son yıllarda çokça çalışılsa da bu olaylarla bağlantılı metabolizmal değişimler henüz gizemini korumaktadır. Bu çalışmada bir para-nöron hücre modelinde, proteazomal bir inhibitör ... -
Trifluridin ve tipiracil hidroklorürün farmasötik preparatlardan eş zamanlı tayini için UPLC ve LC-MS/MS yöntemlerinin geliştirilmesi ve bozunma ürünlerinin LCMS-IT-TOF ile karakterizasyonu
(Anadolu Üniversitesi - Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2022)Kanser, tüm dünyada kardiyovasküler hastalıklardan sonra en çok ölümle sonuçlanan hastalıktır. Ve insanlarda görülme sıklığı her geçen gün artmaktadır. Kolon kanseri, kanser insidansı ve mortalite sıralamasında çok yüksek ... -
Peptid yapılı gastrointestinal sistem hormonlarından grelin ve motilin'in insan plazmasında tayini için kromatografik yöntem geliştirilmesi ve validasyonu
(Anadolu Üniversitesi - Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2022)Grelin ve motilin peptit yapılı gastrointestinal sistem hormonlarıdır. Yapısal olarak benzer olan bu moleküllerin memelilerde gastrointestinal hareketliliği uyarmada, gastrik boşalmayı hızlandırmada ve gastrik açlığı ...