Türkiye' de ekolojik fındık tarımının başlaması ve etkileri üzerine bir örnek: Çamlıca köyü (Samsun)
Abstract
Samsun İli, Terme İlçesi, Evci Beldesine bağlı olan Çamlıca Köyünde 13 yıldır ekolojik fındık tarımı yapılmaktadır. Fındık, gerek Karadeniz Bölgesi, gerekse ülke ekonomisinde önemli yere sahip bir tarım ürünüdür. Çamlıca Köyü'nün özellikleri ve deneyimleri, ekolojik tarım açısından büyük potansiyele sahip olan Karadeniz Bölgesinde ekolojik fındık yetiştiriciliğine yön gösterilebilecek olması nedeniyle önem taşımaktadır. Bu araştırmada Çamlıca Köyü'nün başlıca fiziki ve beşeri coğrafi özellikleri, köyde ekolojik fındık tarımının nasıl başladığı, hangi şartlar altında sürdürüldüğü, köyde yaşanan değişimler ve sorunların belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada, çiftçilerin başlangıçta ekonomik beklentilerle ekolojik tarıma yöneldikleri ancak, ekolojik tarım nedeniyle bir refah artışı olmadığı, zaman içerisinde çevresel ve aileyi kaygılarla bu tarıma devam ettikleri tespit edilmiştir. Diğer taraftan pek çok çiftçinin, ufuklarının genişlediği, çevreye ve insan sağlığına karşı duyarlılık kazandığı, örgütlendiği belirlenmiştir. Uzun süreden beri köyde ekolojik tarım yapılmasına rağmen, bilgi ve eğitim*yetersizliğinin en önemli sorun olduğu, yurt dışına ihracat yapan şirketlerle anlaşmaya varılamadığı takdirde pazarlama sorunlarının yaşandığı ortaya çıkmıştır. Ecological agriculture is being practiced for 13 years in the Camlica Village of Evci District in Terme, Samsun. Hazelnut is one of the key products in the economy of both Black Sea Region and Turkey. The characteristics and experience of Camlica Village is important since it sets a leading example for ecological hazelnut farming in the Black Sea Region which has a great potential for ecological agriculture. In this research the physical and social geography of Camlica Village, the history of ecological hazelnut farming in the-village, the conditions under which it is practiced, the changes brought about by ecological farming, and the problems experienced is sought to explain. It is found out that the farmers adopted ecological farming with economic expectations at first, however, there was no increase in wealth due to ecological farming, and they kept on this type of farming with environmental and familial concerns. On the other hand, it is observed that many farmers gained a wider perspective, sensitivity to environmental and health issues, and formed organizations. It is seen that, although it has been a long time since they started ecological farming, the most important problem is the lack of knowledge and training, and the farmers experience marketing problems when they cannot come into aggreement with export firms
Source
EkolojiVolume
16Issue
63URI
http://www.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TmpjMk16azU=https://hdl.handle.net/11421/22802