Gastronomi turistlerinin motivasyon faktörlerinin incelenmesi
Citation
Güllü, K, Atasoy, B. (2019). Gastronomi turistlerinin motivasyon faktörlerinin incelenmesi. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 19 (4), 269-280.Abstract
Turist davranışlarını anlamak dolayısıyla hangi gerekçeler doğrultusunda turistlerin seyahat ve
tatil yeri tercihinde bulunduğunu bilmek şüphesiz turizm bölgeleri ve turizm işletmelerinin ilgi
duydukları bir konudur. Ancak uzun yıllardır alanyazında seyahat motivasyonu üzerine sayısız
çalışma gerçekleştirilmesine rağmen gastronomi turizminin yeterince dikkate alınmadığı
söylenebilir. Bu kapsamda çalışmanın amacı, gastronomi turistlerinin destinasyon tercihi ile
gastronomik motivasyonları arasında ilişkinin incelenmesidir. Araştırma verileri 401 yabancı
katılımcıdan kolayda örneklem ile bırak ve topla tekniğinden yararlanılarak toplanmıştır.
Araştırma kapsamında alanyazın incelemesi sonucu derlenen anket ölçeğine açıklayıcı faktör
analizi ve verilere korelasyon analizi uygulanmıştır. Bulgular, yabancı turistlerin gastronomik
motivasyonlarının seyahat kararı alırken dikkate alındığını göstermektedir. To understand tourist behaviors and to know which reasons tourists prefer to travel and holiday
destination is undoubtedly an issue of interest for tourism regions and tourism enterprises.
However, despite numerous studies on travel motivation in the literature for many years, it can
be said that gastronomy tourism has not been taken into consideration adequately. The aim of
this study is to investigate the relationship between destination preferences and gastronomic
motivations of gastronomic tourists. The research data were collected from 401 foreign
participants with the help of drop-and-drop technique. In the scope of the research, explanatory
factor analysis and correlation analysis were applied to the questionnaire scale compiled as a
result of literature review. The findings show that gastronomic motivations of foreign tourists are
taken into consideration when making a travel decision.
Source
Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler DergisiVolume
19Issue
4Collections
- Cilt: 19 Sayı. 4 [17]