Türk kahvesi kültürü ve kahve sunumu için konsept fincan tasarımı
View/ Open
Access
info:eu-repo/semantics/openAccessDate
2022Author
Hakan, Ezgi
Anadolu Üniversitesi, Güzel Sanatlar Enstitüsü, Seramik Anasanat Dalı
Ersöyleyen, Sonay
Metadata
Show full item recordAbstract
Toplumun her kesiminde yaygın olarak ilgi gören Türk kahvesi kültürü ele alınarak oluşturulan bu çalışma, seramik ve porselen Türk kahvesi fincan formlarının incelenmesi ve yeni sunum önerilerinin geliştirilmesi üzerine hazırlanmıştır. Modern, günümüz sanat anlayışına hitap eden, ergonomisi ön planda olan formlar ve bu formların sunumu ele alınarak çalışma sınırlandırılmıştır. Bu çalışmada Türk kahvesi kültürüne dair tarihsel bir araştırma yapılarak, geçmişten günümüze kadar olan süreçte Türk kahvesi kültürünün tüm boyutlarıyla ele alınması amaçlanmaktadır. Sunumlara ve içime dayalı alışkanlıklar ve fincan formları incelenerek mevcut kullanım sorunlarının tespit edilmesi, bu sorunlara çözüm bulan yeni tasarımlar yaratılması amaçlanmıştır. Ortaya konulacak bu formlarda ulaşılmak istenen hedef, fincan formunun ergonomik yapısı esas alınarak kulp, ağız, ayak, tabak vb. bölümlerinde fonksiyon ve estetiği barındıran yeni bir yaklaşımla tasarım önerileri ortaya koymaktır. Günümüzde birçok tasarımcı farklı ve yenilikçi yaklaşımlarla Türk kahvesine ve gelişmekte olan 3. nesil kahvecilikte kullanılan içim ve tüketime yönelik formlar tasarlamaktadır. Günümüz endüstri teknolojilerinden faydalanılarak hazırlanan bu çalışmanın ileride bu konuda çalışma yapmak isteyen araştırmacılara yardımcı olması hedeflenmektedir.
Collections
- Tez Koleksiyonu [75]