Isırgan otu'nun (urtica dioica l.) kanserleştirilmiş karaciğer üzerine etkisinin in vivo araştırılması
Özet
Son yıllarda, ısırgan otu (Urtica dioica L.)'nın çok çeşitli kanser türleri üzerine etkili olduğu iddiaları ortaya atılmıştır, fakat literatürde bu iddiaları destekleyebilecek bulgulara rastlanmamıştır. Bu yaklaşımla çalışmamızda, Urtica dioica'nın farklı kısımlarından hazırlanmış ekstrelerin ratlarda kanserleştirilmiş karaciğer üzerine etkilerini in vivo araştırmak amacıyla 2 aşamalı, 10 haftalık bir plan denenmiştir. Planın 1. aşaması olan kanserleştirme sürecinde benzen-kloroform karışımı (kontrol) 6 hafta süreyle 0.58 ml/kg dozunda haftada 3 kez intraperitonal olarak uygulanmıştır. 2. aşamada, 7. haftadan başlayarak farklı gruplara meyve ekstreli-ballı su, yaprak ekstreli-ballı su, ballı su sırasıyla 1.02, 1.02, 8.5 gr/kg dozlarında 4 hafta süresince oral yoldan verilmiştir. Meyve ekstreli-ballı su uygulanan ratlarda, kontrol grubunda görülen histopatolojik bulgulara rastlanmamıştır ve ALP (alkalen fosfataz), SGPT (serum glutamin-piruvat transaminaz) düzeyleri önemli bir düşüşle normal değerlere yaklaşmıştır (P[O.OOl). Yaprak ekstreli-ballı suyun etkisinin, meyve ekstreli-ballı suya göre daha düşük olduğu ve en düşük etkinin ballı su uygulanan grupta meydana geldiği belirlenmiştir. Sonuçta, ısırgan otunun meyve kısmının kanserleştirilmiş karaciğer üzerinde olumlu etkilerinin olabileceği düşünülmüştür. Fakat elde edilen bulgular karaciğer dışında kalp, böbrek, iskelet kası gibi organlarda harabiyete yol açabileceğini göstermiştir. Bu bakımdan, ısırgan otunun meyve kısmındaki aktif maddelerin saflaştırılmasının ve bu aktif maddelerin karaciğerdeki mekanizmalarının aydınlatılmasının gerekli olduğunu düşünmekteyiz.
Bağlantı
https://hdl.handle.net/11421/4478
Koleksiyonlar
- Tez Koleksiyonu [203]