Gıda ve insan kaynaklı Staphyloccocus Aureus strainlerinin karakterizasyonu
Abstract
Bu çalışmada Eskişehir merkezde satış yapan çeşitli kasap, mandıra, pastane, semt pazarlarından gıda örnekleri temin edilip, toplam mezofilik bakteri yükü araştırılmış, aynı zamanda bu gıda örneklerinde Staphylococcus aureus bakterisi izole edilerek karakterize edilmeye çalışılmıştır. Toplam mezofilik bakteri yoğunluğu açısından üç gıda örneğinin Türk Gıda Kodeksinin belirlediği mikrobiyolojik kriterleri aştığı tespit edilmiştir. İdentifikasyon testlerinde geleneksel biyokimyasal testler ve VİTEK sistemi kullanılmıştır. Fenotipik tiplendirme için, antibiyotik duyarlılık testleri. SET-RPLA test kin ile enterotoksin belirleme testi ve FAME analizleri, genotiplendirme içinse PFGE ve Ribotiplendirme metotları kullanılmıştır. Analiz edilen izolatların geleneksel biyokimyasal testleri ile VİTEK analizatörü ile yapılan test sonuçları uyumlu bulunmuştur. Antibiyotiklere karşı duyarlılık sonuçlarına göre izolatların %30,64'ü oksasiline dirençli bulunmuştur. En yüksek dirençlilik Amoksisilin-klavulanik asit'e (% 79.03) gösterilmiştir. SET- RPLA test kiti ile üç izolatın enterotoksin D, dört izolatın enterotoksin A ve bir izolatın C ve D enterotoksını ürettiği belirlenmiştir. FAME analizi ile izolatların identifikasyonu gerçekleştirilmiş, yağ asitleri profilleri belirlenmiş ve gelecekteki S. aureus çalışmalar için yağ asitleri veri tabanı oluşturulmuştur. İzolatların PFGE analizi sonucunda 35 pulsotip, ribotiplendirmede ise 7 ribogrup tespit edilmiştir. Bu yöntemler özellikle strainlerin genotiplerinin belirlenmesinin gerektiği epidemiyolojik çalışmalarda güvenilir bir şekilde kullanılabilir.
Collections
- Tez Koleksiyonu [203]