Bronzlaştırıcı olarak kullanılan bazı bitkisel uçucu yağların sağlıklı ve kanserli deri hücreleri üzerinde sitotoksik ve apoptotik etkilerinin araştırılması
Abstract
Bu çalışmada, kakao ve kayısı yağlarının malignant melanoma (Malme-3M) ve sağlıklı deri fibroblast (CRL-2120) hücreleri üzerine apoptotik ve sitotosik etkileri araştırılmıştır. Hücre canlılığı üzerine etkiler WST-1, MTT ve NR alınımı yöntemleriyle, hücrelerin morfolojileri üzerindeki apoptotik etki AO-EB floresan boyamayla, p53 protein seviyesi ve yerleşimi immuno-işaretleme yöntemiyle floresan mikroskopta belirlenmiştir. Hücrelerin DNA içerik analizi ve hücre döngüsündeki gecikme oranlarıyla kaspaz-2 enzim aktivasyon seviyesi akım sitometride ölçülmüştür. CRL-2120 hücrelerinin UV-B ışınlarına karşı hassasiyeti tripan mavisi boyamayla belirlenirken, uçucu yağların seçilen UV-B dozları ile kombine etkisi WST-1 yöntemiyle araştırılmıştır. Uçucu yağlar ile muamele edilen Malme-3M hücrelerinde karakteristik apoptotik morfoloji gözlenirken, her iki yağın da hücre döngüsünün G1 ve S evrelerinde tutuklanmaya sebep olduğu, kakao yağında; çekirdekte ve kayısı yağında ise; sitoplazma ve çekirdekteki p53 seviyesinin artış gösterdiği gözlenmiştir. Diğer yandan, kaspaz-2 enzim seviyelerinin, inkübasyon süresine bağlı olarak, zayıf bir artış gösterdiği belirlenmiştir. Ayrıca, uçucu yağların UV-B ışınlarına karşı koruyucu bir etkisinin olmadığı da bu çalışmayla ortaya konmuştur.
Collections
- Tez Koleksiyonu [203]