Meyve sularında patulin oluşumunun araştırılması ve patulinin laktik asit bakterileri ile detoksifikasyonu
Abstract
Bu çalışmada ülkemizde üretilen ve Eskişehir piyasasında tüketime sunulan elma suları ve karışık meyve sularının başlıca kontaminantıolan patulinseviyeleri HPLC-UV yöntemiyle saptanmışve çeşitli laktik asit bakterileri (LAB)ile patulinin biyolojikdetoksifikasyonu gerçekleştirilmiştir. Geleneksel ve organik 32 tane meyve suyu örneğinin 8’inde 24.16-281.49 ?g/l arasında değişenseviyelerde patulin (PAT) saptanmıştır.Patulinin biyolojik detoksifikasyon çalışmalarında, Leuconostocmesenteroides subs. mesenteroidesNRLL B-512), Lactobacillus kefiri (NRLL B-1839), Lactobacillus hilgardii (NRLL B-1843), Leuconostoc lactis (NRLL B-3468) veLactobacillus paracasei subs. paracasei(NRLL B-4560), turşuculardan ve farklıevlerden toplanmış turşulardan izole edilmiş 8 laktik asit bakteri suşu kullanılmıştır. İzole edilen bu suşların, biyokimyasal ve genotipik tanımlamayöntemleri olan VİTEK, yağasiti metil esterleri (FAME) analizi veribotiplendirme ile tanımlamaları yapılmıştır. Tanımlanan izolatlarınLactobacillus (Lb.) plantarum, Lb. coryniformis, Alicyclobacillus acidocaldarius ve Leuconostoc (Leu.) mesenteroides olduğu gözlemlenmiştir. Patulinin biyolojik detoksifikasyonunda bu suşların canlı ve cansız (otoklav ile inaktif hale getirilmiş) hücrelerinin etkileri araştırılmıştır. Canlı suşlardan patulini Leu. lactis (NRLL B-3468) suşunun %98.73, L. plantarum türüne ait 5 suşun %73-98 ve Leu.mesenteroides türüne ait 1 suşun %97.77 oranlarında; cansız suşlardan ise Leu. mesenteroides (22.2) suşunun %89.81 ve Lb. paracasei subs. paracasei (NRLL B-4560) suşunun ise %92.57 gibi oldukça yüksek oranlarda detoksifiye ettiği gözlenmiştir. Patulinin biyolojik detoksifikasyonunda bu çalışmada kullanılan LAB suşlarının detoksifikasyon yetenekleri ilk kez araştırılmış ve yüksek oranlarda oldukça etkili oldukları saptanmıştır.
Collections
- Tez Koleksiyonu [129]