Fasulyede Rhizoctonia Kök Çürüklüğü Üzerine Organik Maddelerin Etkisi
Abstract
Fasulyede Rhizoctonia kök çürüklüğü üzerine organik maddelerin etkisini tespit etmek amacıyla yapılan bu çalışmada, organik madde kaynağı olarak buğday, fasulye, nohut samanı ve taze pancar yaprağı seçilmiştir. Bunlar toprağa hacimce 1/4 oranında karıştırılarak altı ay çürümeye bırakılmıştır. Bu süre sonunda her bir organik madde kaynağını içeren toprağa yine hacimce 1/19 oranında Rhizoctonia solani inokulumu ilave edilmiştir. Tohum ekiminden dört hafta sonra 0-4 skalasına göre yapılan değerlendirmede ortalama hastalık şiddeti buğday samanı için 2.49, fasulye samanı için 3, nohut samanı için 2.60, taze şeker pancarı için 2.87 ve kontrolde ise 3,10 olarak tespit edilmiştir. Çalışmada bu organik madde kaynaklarının toprakta total bakteri populasyonu üzerine etkisi araştırılmış ve altıncı ay sonunda en yüksek bakteri populasyonu buğday samanı ilave edilmiş topraklarda tespit edilmiştir. Ayrıca hastalık şiddeti ile toprakta total bakteri arasında negatif ilişki edilmiştir. This study was conducted to determine the effect of different organic matter sources on the Rhizoctonia sola-ni incidence on dry bean. Wheat, dry bean, chickpea straws and fresh sugar beet leaf were chose and mixed to soil at a rate of 1/4 (v/v) and they were allowed to decompose for six months. In the end of 6th month, soil samples used in the pot experiment were infested with Rhizoctonia solani inoculum at a rate of 1/19 (v/v). Four weeks after planting diseased and dead plants were evaluated by 0-4 scale.Average disease severity was determined by 2.49, 3,2.60, 2.87 for wheat, dry bean, chickpea straws and fresh sugar beet leaf respectively, and 3.10 for control. In this study, it was investigated the effect of organik matter sources on the total on the bacterial population and determined the highest population density in the soil mixed with wheat and chickpea straws at the end of the 6th month. Also negative relationship was found between disease severity and total bacterial population in the soil.
Source
Anadolu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi A - Uygulamalı Bilimler ve MühendislikCollections
- Cilt.02 Sayı.2 [28]