Isparta gülü (rosa damascena mill.) budama atıklarının pirolizi
Abstract
Bu çalışmada, piroliz süreciyle sıvı ürün eldesi için Göller Yöresinde yetişen Isparta Gülü’nün (Rosa Damascana Mill.) budama atıkları kullanılmıştır. Sıvı ürün miktarının en büyüklenmesi hedeflenmiştir. Sıvı ürün miktarı daha çok piroliz sıcaklığı, ısıtma hızı ve sürükleyici gaz akış hızına bağlıdır. Sıvı ürün verimini etkileyen faktör ve bunların seviyelerini araştırmak için Taguchi metodu deney tasarımı olarak seçilmiştir. Seçilen faktörler piroliz sıcaklığı, ısıtma hızı ve sürükleyici gaz akış hızıdır. Piroliz sıcaklığı için 350, 400, 450, 500, 550 ve 700?, ısıtma hızı için 50, 100, 300?/dk ve sürükleyici gaz akış hızı için 50, 100, 200 cm³/dk faktör seviyeleri olarak belirlenmiştir. Bu faktör ve seviyeler deney tasarımına uygun olan L18(6¹x3² ) ortogonal dizinine yerleştirilmiştir. Sıvı ürün miktarının en büyüklenmesi için performans karakteristiği olarak en –büyük- en –iyi- seçilmiştir. Deneylerden elde edilen sonuçlar hem varyans analizi (ANOVA) hem de işaret gürültü oranı analiziyle değerlendirilmiştir. Sıvı ürün miktar veriminin en büyüklenmesini en çok etkileyen parametrenin piroliz sıcaklığı olduğu sonucuna varılmıştır. Parametrelerin etkinliği en büyükten en küçüğe piroliz sıcaklığı, sürükleyici gaz akış hızı ve ısıtma hızıdır. Sıvı ürün veriminin en büyüklendiği parametre seviyeleri 500? piroliz sıcaklığı, 100?/dk ısıtma hızı ve 100 cm³/dk sürükleyici gaz akış hızıdır. Parametre seviyelerinde tahmini sıvı ürün miktarı 1.37 g iken aynı şartlar altında gerçekleştirilen doğrulama deneyinden elde edilen sıvı ürün miktarı ise 1.38 g olarak belirlenmiştir. Çalışmada elde edilen sıvı ürünün FTIR ve ¹H-NMR spektrumları alınmış ve elementel analizleri yapılmıştır. Ayrıca sıvı ürün sütun kromatografisinde fraksiyonlarına ayrılmış, fraksiyonların FTIR spektrumları alınmış ve elementel analizleri gerçekleştirilmiştir.
Collections
- Tez Koleksiyonu [110]