Yer ve duvar karosu üretiminde ortak bünye kullanımı
Abstract
Bu çalışmada daha çok yöresel hammaddeler kullanılarak tek bir reçeteli ortak bünye geliştirilmeye ve teknolojik özelliklere bağlı olarak bünyenin pişme davranışı incelenmeye çalışılmıştır. Yöresel hammaddeler kullanılarak pek çok reçete çalışması yapılmıştır. Bu reçetelerden bir tanesi istenen fiziksel özellikleri sağlamış ve ortak bünye reçetesi olarak seçilmiştir. Dikdörtgen şekilli test numuneleri ortak bünye reçetesi kullanılarak 1170 °C ve 1200 °C'lerdeki sıcaklıklarda pişirilmek üzere hazırlanmışlardır. Ayrıca laboratuvar şartlarında elektrikli fırında 1120 °C ile 1220 °C arasında değişen sıcaklıklarda tabletler pişirilmişlerdir. Tabletlerin su emme, mukavemet, pişme küçülmesi, bulk yoğunluk, termal genleşme katsayıları ve renk ölçümleri yapılmıştır. Pişme öncesi ve sonrasında oluşan fazları belirlemek için XRD kullanılmıştır. Mikroyapısal ve mikrokimyasal özellikleri araştırmak için taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile incelemeler yapılmıştır. Tüm testler ISO EN 10545 standartlarına göre gerçekleştirilmiş olup elde edilen sonuçlar yer karosu için TS EN 176 ve duvar karosu için TS EN 159 standartlarına uygundur.
Collections
- Tez Koleksiyonu [102]