Yumuşak porselen bünyede vollastonit kullanımının bünyeye etkisi
Abstract
Bu çalışmada standart yumusak porselen reçetesine değişen oranlarda (ağırlıkça %7.5 - %31.0) vollastonit ilavesi ile porselen bünyelerdeki değişimler incelenmiştir. Spektrofotometrik analizler vollastonit ilavesinin bünyenin beyazlığını arttırdığını göstermiştir. X-ışınları difraktometresi ile yapılan faz analizlerinde artan vollastonit oranı ile birlikte yapıdaki müllit fazının azaldığı, anortit fazının ise %15.5 vollastonit ilavesinden sonra artmaya başladığı tespit edilmiştir. Mukavemet ölçümlerinde ise vollastonit ilavesinin ham ve pişme mukavemeti üzerine olumlu etki ettiği tespit edilmiştir. Geleneksel porselenler de ünye beyazlığı hem estetik hem de uygun sır renginin oluşturulmaşı için önemli bir parametredir. Uygun beyazlığın elde edilmesinin yanında porselen bünyenin pişirim sıcaklığı, pişirim zamanı, mukavemeti gibi unsurlarda göz önünde bulundurulmalıdır. Optik dilatometre analizi yardımıyla, geliştirilen porselen bünyelerin artan vollastonit ilavesine bağlı olarak pişirim sıcaklıkları ve zamanlarının düştüğü tespit edilmiştir. Artan anortit fazı ile bünyede katyon alan mukavemetinin artmasına bağlı olarak artan viskozite değeri de bünyeyi daha kararlı hale getirdi. Sonuç olarak, bünyelerdeki vollastonit ilavesine bağlı olarak oluşan anortit fazının bünye beyazlığını arttırdığı, anortit fazının ihtiva ettiği kalsiyum iyonlarınında bünyeyi daha kararlı hale getirerek lineer deformasyonu ve pişme küçülmesini düşürdüğü söylenebilir.
Collections
- Tez Koleksiyonu [102]