İnulinaz Enziminin Önemi
Abstract
İnulin β-(2—>1) bağlarıyla bağlı polifruktoz zinciri ile uçtaki fruktoza α-(2—1) bağıyla bağlı glu-kozdan oluşan bir polifruktandır. Ticari anlamda inulinler, hindiba, yerelması ve enginardan sağlanmaktadır. İnulin, prebiyotik olarak yem sanayinde ve gıda sanayi ve endüstriyel fermentasyonda substrat olarak kullanılmaktadır. Prebiyotik olarak inulin, özellikle kanatlı hayvanlarda, gastrointestinal sistem ve bağışıklık sistemine olumlu etkide bulunmaktadır. Ayrıca, inuline olan büyük ilgi, zengin fruktoz şurubu elde etmede nispeten ucuz ve çok bulunabilen bir substrat olmasından kaynaklanmaktadır. İnulinazlar inulini hidrolize eden enzimlerdir. İnulinazlar, bitki dokularınca ve fuguslar, mayalar ve bakteriler gibi çeşitli mikroorganizmalarca sentezlenmektedir. Mikrobiyal ve bitkisel inulinazlar, inulini, fruktoz ya da diğer oligosakkaritlere hidrolize ederler. Ekzoinulinazlar (β-D-fructopyranoside fructohydrolase, EC 3.2.1.80) uçtaki β-(2—1)-fructofuranosidic bağları parçalarken, endoinulinazlar (β-D-fructan fructanohydrolase, EC 3.2.1.7) inulinin içteki bağlarını hidrolize ederek ana reaksiyon ürünleri olan inulo-oligosakkaritlerin ortaya çıkmasını sağlar. Endo ve ekzoinulinaz üreten çeşitli mikroorganizmalar izole edilmiş olup mikrobiyolojik ve moleküler çalışmalar ile bu enzimleri kodlayan bazı genlerin nükleotid sıraları belirlenmiştir. Inulin is a polyfructan consisting of a linear β-(2—1)-linked polyfructose chain with a terminal glucose residue linked to fructose by an α-(2—1) bond. Commercially available inulins are obtained mainly from chicory, Jerusalem artichoke and dahlia. Inulin is used in feed industry as a prebiotic and in the food industry and industrial fermentations as a substrat. Functioning as a prebiotic, especially in poultry, inulin has been associated with enhancing the gastrointestinal system and immune system. Moreover, inulin is of great interest because it is a relatively inexpensive and abundant substrate for the production of rich fructose syrups. Inulinase is an enzyme and hydrolyze inulin. Inulinases have been secreted from plant tissues and various microorganisms such as fungi, yeasts and bacteria. Microbial and plant inulinases hydrolyse inulin into fructose and other oligosaccharides. Exoinulinases (β-D-fructopyranoside fructohydrolase, EC 3.2.1.80) hydrolyze the terminal β-(2—>1)-
fructofuranosidic bonds, whereas endoinulinases (β-D-fructan fructanohydrolase, EC 3.2.1.7) hydrolyze the internal linkages in inulin to release inuli-oligosaccharides as the main reaction products. Various microorganisms and plants secreting endo and exoinulinases have been isolated and nucleotide sequences of some genes coding these enzymes have been determined with microbiological and molecular studies.
Source
Anadolu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi A - Uygulamalı Bilimler ve MühendislikCollections
- Cilt.10 Sayı.2 [27]