Defne meyvası sabit yağının ekstraksiyonu ve kalitesinin belirlenmesi konusunda analitik çalışmalar
Abstract
Bu çalışmada; Hatay ve Silifke yöresinden sağlanan defne mey- vasının, bütün meyva, perikarp ve çekirdeği üzerinde laboratuvar ölçekte Soxhlet ve kaynatmalı ekstraksiyonlar uygulanmış, ekstraksi- yon şeklinin, ekstraksiyon süresinin ve çözücünün, ekstraksiyon veri- mine etkisi incelenmiştir. Gerçekleştirilen ekstraksiyonlarda, n-hekzan:n-heptan (1:1) karışımının çözücü olarak kullanıldığı iki aşamalı ekstraksiyonun, 1/2+1/2 katı/çözücü oranının ve 90+90 dakika ekstraksiyon süresinin, defne meyvasının çeşitli kısımlarından sabit yağ eldesi için uygun olabileceği saptanmıştır. Hatay ve Silifke defne meyvasının, bütün meyva, perikarp ve çekirdeğinden elde edilen sabit yağların kaliteleri analitik yöntem- lerle incelenmiş, sabit yağların yağ asitleri bileşemleri ve yüzdeleri gaz kromatografik yöntem ile belirlenmiştir.
Collections
- Tez Koleksiyonu [68]