Yüksek basınçlı sıvı kromatografisi (YBSK) yöntemi ile meyve sularında hesperidin ve neohesperidin tayini
Abstract
Bu çalışmada, farmakolojik açıdan bir çok etkiye sahip bir biyoflavonoid olan hesperidin ve izomeri olan neohesperidinin, turunçgil türlerine ait bazı taze ve ticari meyve sularındaki miktar tayini, yeni bir yöntem uygulanarak Yüksek Basınçlı SıvıKromatografi (YBSK) tekniği ile tayin edilmiştir. Akış hızı 1 mL.dak-1 olan asetonitril : su (23:77, h/h) hareketli faz sistemi kullanılmıştır. Sinyaller UV-spektrofotometrik dedektör kullanılarak 280 nm'de kaydedilmiştir. Yöntemin kesinliği ve doğruluğu bu sinyallerle gösterilmiştir. Geliştirilen yöntem ile her iki maddenin ayrımı ve tayini başarıyla sağlanarak taze ve ticari turunçgil türlerine ait meyve sularına uygulanabilirliği gösterilmiştir. Hesperidin ve neoheşperidinin meyve sularındaki miktar tayini için geliştirilen yöntemin hızlı, ucuz ve kolay uygulanabilir bir yöntem olduğu sonucuna varılmıştır.
Collections
- Tez Koleksiyonu [10]