Üretim öncesi kalite kontrolunda Taguchi yöntemi ve kükürtdioksit giderici sitrat yöntemine uygulanması
Abstract
Üretim öncesi kalite kontrol disiplini, ürün ya da üretim süreci geliştirme işini yapan mühendisin işini kaliteli yapmasını ve aynı zamanda kaliteli bir ürün ya da üretim sürecinin olası en düşük maliyetle üretilmesini sağlar. Bu disiplin, kayıp fonksiyonunun anlaşılmasına dayanır ve üç aşamada yapılır : sistem tasarımı, parametre tasarımı ve tolerans tasarımı. Kalitenin üründeki sapmalarla bozulduğu ve bu sapmaların müşterileri olumsuz etkilediği bilinen bir gerçektir. Taguchi yönteminin bunu engellemeye yönelik yaklaşımı, onu diğer kalite kontrol yöntemlerinden farklı yapmaktadır. Taguchi'nin tam ve bütünleşik sistemi, ürün (üretim süreci) spesifikasyonlarını belirlemekte, bu spesifikasyonlara göre tasarım geliştirmekte ve ürünün (üretim sürecinin) bu spesifikasyonlara göre üretilmesinde yardımcı olmaktadır. Taguchi yöntemi, performansı etkileyen gürültü kaynaklarından kurtulmak yerine, ucuz malzeme ve parçalar kullanarak gürültü kaynaklarına karşı duyarsız ürün (üretim süreci) kurmaya çalışır. Bu çalışmanın uygulamasında, sitrat yöntemi için gürültü kaynaklarına karşı duyarsız en iyi kontrol faktörleri düzeyleri belirlenmeye çalışılmıştır.
Collections
- Tez Koleksiyonu [269]