Yazar "Bozan, Berrin" için listeleme
-
Effect of Temperature and Time on the Steam Pretreatment of Hazelnut Shells for the Enzymatic Saccharification
Hoşgün, Emir Zafer; Bozan, Berrin (Aidic Servizi Srl, 2014)Saturated steam pretreatment of hazelnut shells was studied for fermentable sugars after enzymatic hydrolysis. The elevation of temperature (from 160 to 200 degrees C) and time (0-30 min) of steam pretreatment were ... -
Ethanol production from hazelnut shells through enzymatic saccharification and fermentation by low-temperature alkali pretreatment
Hoşgün, Emir Zafer; Berikten, Derya; Kıvanç, Merih; Bozan, Berrin (Elsevier Sci LTD, 2017)Low-temperature sodium hydroxide (NaOH) pretreatment, enzymatic saccharification and ethanol fermentation were evaluated for hazelnut shell cellulose to fermentable sugars and ethanol. Maximum glucose recovery (48.33 g/100 ... -
Evaluation of antioxidant activity of Vitex agnus-castus extracts
Öztürk, Nilgün; Bozan, Berrin; Bektaş, Nurcan (Wiley-Blackwell, 2004)… -
Extraction of poppy seed oil using supercritical CO2
Bozan, Berrin; Temelli, Feral (Inst Food Technologists, 2003)Extraction of poppy seed oil with supercritical carbon dioxide (SC-CO2) was performed and the effect of extraction conditions on oil solubility and yield as well as oil composition was evaluated. Within the temperature (50 ... -
Fındık kabuğuna uygulanan ön işlemlerin enzimatik hidroliz yöntemi ile şeker üretimine etkisi
Hoşgün, Emir Zafer (Anadolu Üniversitesi, 2015)Bu çalışmada, fındık kabuklarından enzimatik hidroliz ile glikoz üretimi için, farklı ön işlemler (düşük ve yüksek sıcaklıklarda asit ve alkali, su buharı, alkali peroksit, organosolv, iyonik sıvı ve biyolojik) uygulanmıştır. ... -
Haşhaş sapının şekerle enzimatik hidrolizi ve kinetiğinin incelenmesi
Uzunlu, Nuray (Anadolu Üniversitesi, 2014)Bu çalışmada, haşhaş sapına fermente şeker eldesi için alkali ön işlem uygulanmış ve önişlem parametrelerinin, NaOH konsantrasyonu (% 1,0–3,0 w/v), ön işlem sıcaklığı (60-90 ° C) ve ön işlem süresinin (30-90 dak), glukoz ... -
The influence of pectolytic enzyme addition and prefermentative mash heating during the winemaking process on the phenolic composition of Okuzgozu red wine
Borazan, Alev Akpınar; Bozan, Berrin (Elsevier Sci LTD, 2013)The effects of pectolytic enzyme addition and mash heating prior to fermentation on the phenolic component of Okuzgozu red wine during the winemaking and ageing processes were investigated. In general, the highest concentration ... -
Investigation of the effect of low temperature low time alkali pretreatment on hazelnut shells composition and enzymatic hydrolysis
Hoşgün, Emin Zafer; Bozan, Berrin (Gazi University, Fac Engineering Architecture, 2017)In this study, effect of low temperature-short time alkali pretreatment of hazelnut shells on glucose recovery after enzymatic hydrolysis was investigated. NaOH pretreatment was found to give the highest glucose recovery. ... -
Is there an association of plasma homocysteine levels with vascular involvement in patients with Behcet's syndrome
Korkmaz, C; Bozan, Berrin; Koşar, Müberra; Şahin, F; gülbas, Z (Clinical & Exper Rheumatology, 2002)Objective. To assess whether or not plasma homocysteine levels play a part in vascular involvement in Behcet's syndrome (BS). Methods. 74 consecutive BS patients fulfilling the criteria of the International Study Group for ... -
Keten Tohumu Yağının Süperkritik Akışkan Ekstraksiyon Kinetiğinin Difüzyon Kontrol Metodu ile Modellenmesi
Hoşgün, Emir Zafer; Bozan, Berrin (Anadolu Üniversitesi, 2013)Bu çalışmada; keten tohumu yağı, süperkritik karbondioksit ekstraksiyonu ile ekstre edilmiş ve ekstraksiyon kinetiği difüzyon kontrol yöntemi ile modellenmiştir. Basınç (20, 35, 55 MPa), sıcaklık (323 and 343 K), ve CO₂ ... -
Kırmızı Üzüm Ekstrelerinin Lipid Peroksidasyonunu Önleyici Etkileri
Bozan, Berrin (Anadolu Üniversitesi, 2006)Sofralık kırmızı üzüm fenolik bileşiklerinin gıdalarda doğal antioksidan olarak kullanılabilirliğini araştırmak üzere, üzüm çekirdek ve kabukları aseton, etil asetat ve etil alkol ile ekstre edilmiş ve ekstrelerin antioksidan ... -
Melastan fermentasyonla laktik asit üretiminin optimizasyonu
Oban, Serkan (Anadolu Üniversitesi, 2008)Bu çalışmada Lactobacillus plantarum ATCC 8014 ile melas kullanılarak laktik asit üretiminin optimizasyonu ve büyüme kinetiği araştırılmıştır. Laktik asit üretimi üzerine ortam pH'ının (5-7) ve maya özütü konsantrasyonun ... -
Meyan kökünün özütlenmesi ve saflaştırılması işlemleri
Bozan, Berrin (Anadolu Üniversitesi, 1988)Yurdumuzda yaygın olarak bulunan meyan bitkisi tıbbi, endüstiriyel ve ekonomik açıdan özel önem taşır. Bu çalışmada, bu bitkinin kök ve rizomlarının bazı ön işlemlerden sonra çeşitli yöntemlerle özütlenmesi ve sulu özütlerin ... -
Montmorillonit destekli geçiş metalleri yüklenmiş katalizörlerin sentezi, karakterizasyonu ve biyokütle türevi karbonhidratlardan furfural ve hidroksimetilfurfural (5-HMF) üretimi için kullanımı
Tunç, Ebru (Anadolu Üniversitesi, 2017)Bu çalışmada, biyokütle türevi şekerlerden furfural, 5-hidroksimetilfurfural ve levulinik asit gibi platform kimyasalların katalitik üretimi araştırılmıştır. Bu amaçla, montmorillonit (MMT) destekli geçiş metalleri (%10 ... -
The nanobiocomposites synthesis from biomass and its characterization
This study was conducted to evaluate the suitability of using hexagonal boron nitride (hBN) as reinforcement in natural fibres obtained from hazelnut shell (F) and poppy straw (H). Raw materials were treated with alkali ... -
A new naphthaquinone from the roots of Arnebia densiflora
[No abstract available] -
Optimization of Alkaline Pretreatment for Enzymatic Saccharification of Poppy Stalks
Uzunlu, Nuray; Hoşgün, Emir Zafer; Bozan, Berrin (North Carolina State University Dept Wood & Paper Sci, 2014)Response surface methodology (RSM) was employed to optimize dilute alkaline pretreatment conditions for the maximum glucose yield of poppy stalk, with respect to NaOH concentration (1.0 to 3.5%, w/v), pretreatment temperature ... -
Optimization of Hydrothermal Pretreatment Parameters for Glucose and Xylose Recovery From Poppy Stalks
Hoşgün, Emir Zafer; Bozan, Berrin (Eta-Florence Renewable Energies, 2015)Response surface methodology (RSM) was employed to optimize hydrothermal pretreatment conditions for glucose and xylose recovery from poppy stalk, with respect to temperature (120-200oC), solid to liquid ratio (0.05-0.20) ... -
Öküzgözü üzümünden şarap üretiminde fermantasyon şartlarının antioksidan aktivite ve polifenoller üzerine etkisi
Akpınar, Alev (Anadolu Üniversitesi, 2008)Bu çalışmada, farklı fermantasyon ve şarap üretim tekniklerinin Öküzgözü üzümünden üretilen şarabın fenolik bileşen ve antioksidan aktivitesi üzerine etkisi incelenmiştir. Öküzgözü şarabı, doğal (maya ve enzim ilavesiz), ...