Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorKıvanç, Merih
dc.contributor.authorKaplan, Mesut
dc.date.accessioned2015-02-09T11:31:16Z
dc.date.available2015-02-09T11:31:16Z
dc.date.issued2001
dc.identifier.uri
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11421/4477
dc.descriptionTez (yüksek lisans) - Anadolu Üniversitesien_US
dc.descriptionAnadolu Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Biyoloji Anabilim Dalıen_US
dc.descriptionKayıt no: 156372en_US
dc.description.abstractGıda maddelerine çeşitli fonksiyonel özelliklerini modifiye etmek ve raf ömürlerini arttırmak için çeşitli gıda maddeleri kullanılmaktadır. Uçucu yağlar da katkı maddesi olarak çeşitli gıdalara konulmaktadır. Son yıllarda tüketicilerin doğal ürünlere olan talebi giderek artmaktadır. Biyoteknolojik yöntemlerden olan biyotransformasyon ile elde edilen ürünler de doğal olarak kabul edilmektedir. Günümüzde bakteri, maya ve küflerin kullanıldığı biyotransformasyon işlemlerinde elde edilen maddelerin insan sağlığına zarar vermediği bilinmektedir. Bu yüzden biyotransformasyon ile pek çok gıda katkı maddesinin üretimi sağlanabilir. Ancak Türkiye'de bu konuda yapılan çalışmalar yeterli düzeyde değildir. Bu çalışmada öncelikle, başlangıç maddesi menton, mentol, limonen ve nane yağları olan ortamlarda mikroorganizmalar ile biyotransformasyon işlemi gerçekleştirilmeye çalışılmıştır. Biyotransformasyon işleminde 18 mikroorganizmadan 10 tanesinin biyotransformasyon yaptığı saptanmıştır. Bu mikroorganizmalar ile elde edilen ürünlerden M¹ ve M² metabolitleri elde edilmiştir. Ancak bu metabolitler tanımlanamamıştır. Aspergillus niger tarafından mentondan mentofuran elde edilmiştir. İzolat 5 ile mentondan mentol elde edilebilmiştir. Uçucu yağların kullanıldığı biyotransformasyon çalışmalarında sonuç alınamamıştır.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherAnadolu Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectGıda katkı maddelerien_US
dc.subjectBiyotransformasyon (Metabolizma)en_US
dc.subjectGıda maddeleri -- Biyoteknolojien_US
dc.titleMikrobiyal transformasyon ile gıda katkı maddesi üretimien_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.identifier.startpage[X], 60 y. : resim.en_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster