dc.contributor.author | Kıvanç, Merih | |
dc.contributor.author | Yılmaz, Nalan | |
dc.contributor.author | İşcan, Gökalp | |
dc.date.accessioned | 2015-01-13T12:50:04Z | |
dc.date.available | 2015-01-13T12:50:04Z | |
dc.date.issued | 2001 | |
dc.identifier.issn | 13023160 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11421/797 | |
dc.description.abstract | Eskişehir piyasasında, rastgele seçilmiş marketlerden alman bazı çikolatalı gofretlerin mikrobiyolojik yüklerinin halk sağlığına uygunluğunu tesbit etmek amacıyla yapılan bu çalışmada 4 farklı firmaya ait, toplam 25 adet ürün alınmış bu ürünlerdeki aerobik mezofil bakteri, koliform bakteri, küf-maya ve ozmofilik maya sayımları yapılarak Salmonella-Shigella’mn varlığı araştırılmıştır. Bazı firmalara ait ürünlerde aerobik mezofil bakteri sayısı, koliform bakteri sayısı, maya ve ozmofilik maya sayıları Türk Standartlarında verilen değerlerin üzerinde saptanmıştır. Küf sayıları Türk Standartlarında verilen değerlerin altında kalmıştır. Ayrıca iki firmaya ait toplam 10 adet örnekten 5’inde E. coli saptanmıştır. Ürünlerin hiç birinden Salmonella-Shigella izole edilememiştir. | en_US |
dc.description.abstract | In our study, we examined some chocolate wafers collected from randomly choosen shops in Eskişehir, in order to determine their appropriateness to public health. We collected 25 samples, belonging to 4 different firms. These samples were analysed as follows: the numbers of aerobic mesophile bacteria, coliform bacteria, fungi-yeast, os-mophilic yeast were counted and existence of Salmonella-Shigella, was examined. We found that the numbers of yeast and osmophilic yeast, coliform bacteria, aerobic mesophile bacteria were higher than the values specified by the Turkish Standards Institution (TSE). The numbers of fungi were lower than the specified value of TSE. E. Coli was isolated from only 5 samples out of 10 samples of 2 firms. We did not isolate Salmonella-Shigella from any of samples. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | Anadolu Üniversitesi | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Çikolatalı Gofret | en_US |
dc.subject | E. Coli | en_US |
dc.subject | Salmonella-Shigella | en_US |
dc.subject | Ozmofilik Maya | en_US |
dc.subject | Chocolate Wafer | en_US |
dc.subject | E. Coli | en_US |
dc.subject | Salmonella-Shigella | en_US |
dc.subject | Osmophilic Yeast | en_US |
dc.title | Eskişehir’de Tüketime Sunulan Bazı Çikolatalı Gofretlerin Halk Sağlığı Yönünden Değerlendirilmesi | en_US |
dc.title.alternative | Evaluation and Public Health Significance of Some Chocolate Wafers Marketed in Eskişehir | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.relation.journal | Anadolu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi A - Uygulamalı Bilimler ve Mühendislik | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kategorisiz | en_US |