Ara
Toplam kayıt 21, listelenen: 1-10
Tuz sırları ve uygulamaları
(Anadolu Üniversitesi, 1996)
Bu araştırmada, tuz sırlarının başlangıcından günümüze dek olan tarihsel gelişimi incelenerek tuz sırlı seramiklerin nerede ve nezaman yapılmaya başlandığı, nasıl bir gelişme gösterdiği konusunda bilgiler aktarılmaya ...
Anadolu'da başlangıcından Cumhuriyet Dönemi'ne seramik resim ilişkisi
(Anadolu Üniversitesi, 1996)
Anadolu, insanlığın ilk ve en eski yerleşim yerlerinden biridir. Gerek coğrafi nedenlerden, gerekse stratejik nedenlerden dolayı Anadolu toprakları, çağlar boyunca değişik kültürlerin odak noktası olmuş ve bu özelliğini ...
Eskişehir çevresi Roma dönemi pişmiş toprak lahitler ve analizleri
(Anadolu Üniversitesi, 1996)
Eskişehir prehistorik dönemden günümüze kadar önemli bir yerleşim merkezi olmuştur. Değişik kültür ve geleneklerin ard arda görüldüğü Eskişehir, hem tarihsel, hem de arkeolojik buluntular açısından incelenmesi gereken bir ...
Seramik yüzey değerlendirilmesinde Ajur Yöntemi
(Anadolu Üniversitesi, 1999)
İnsan Neolitik Çağda toprağı şekillendirmiş, biçim verdiği çamuru pişirmeyi keşfetmiştir.Çevresini ve kullandığı nesneleri süsleyerek değiştirme isteği duyan insan başlangıçta seramik kapları parmakla süsleyerek ona, önceki ...
Sorkun Köyü çömlekçi killerinin döküm çamurlarında kullanımının araştırılması
(Anadolu Üniversitesi, 1999)
Anadolu'da görsel zenginliğin ve kültürel mirasın yaşayan ürünleri olan el sanatları giderek azalmakta olup, korunmaya ve desteklenmeye ihtiyaç duymaktadır. Bu el sanatlarının en önemlilerinden biri de çömlekçiliktir. ...
Türk kültüründe kahvenin yeri
(Anadolu Üniversitesi, 1999)
“Türk Kültüründe Kahvenin Yeri” başlıklı tez araştırmasının birinci bölümünde kahve bitkisi ve taihçesi ile birlikte dünyadaki durumu, kahve çeşitleri, kahvenin hazırlanmasında kullanılan araçlar, kahveci Türk firmaları, ...
Anadolu'da seramik ritonlar
(Anadolu Üniversitesi, 1999)
Bu çalışmada Anadolu'da ele geçen ritonların yapılış amacı, anlamı, teknik ve biçim özellikleri; işlevsel ve inançsal açıdan önemi ve günümüze kadar gelişim, değişimi incelenmiştir. Kutsal içki kabı olan ve libasyon ...
Etibank Bandırma Boraks ve Asitborik Fabrikaları üretim atıklarının sır bünyesinde (1000 C-1200 C) kullanılabilirliğinin araştırılması
(Anadolu Üniversitesi, 1999)
Sır, seramik ürünlerin yüzeylerini belli bir sıcaklıkta eriyerek kaplayan, camsı tabakadır. Sırın içinde kullanılan temiz ve iyi özellikteki hammaddelerin günümüzde kontrolsüz kullanımı ve maden rezervlerinin tükenme ...
Çam ağacı, ceviz kabuğu ve soya fasulyesi küllerinin 1200 C'de sır hammaddesi olarak değerlendirilmesi
(Anadolu Üniversitesi, 1998)
Suyun ve toprağın ateşle birleşmesiyle seramik dediğimiz sürprizli yapı oluşmuştur. Seramik insanlığın gelişmesiyle birlikte hep vardı ve varlığını gerek endüstriyel, gerek artistik dalda insanın zekası ve yaratıcı gücüyle ...
Çay kültürü ve buna bağlı olarak endüstriyel üretim çay takımlarının incelenmesi
(Anadolu Üniversitesi, 1998)
"Çay Kültürü ve Buna Bağlı Olarak Endüstriyel Üretim Çay Takımlarının İncelenmesi" başlıklı tez araştırmasının birinci bölümünde çay bitkisiyle birlikte bazı ülkelerdeki çay kültürü araştırılmıştır. Birinci bölümün son ...