Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorCan, Nafiz Öncü
dc.date.accessioned2020-06-24T07:11:30Z
dc.date.available2020-06-24T07:11:30Z
dc.date.issued2018en_US
dc.date.submitted2018
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11421/23470
dc.description.abstractBu çalışmada dönüşümlü voltametri çalışmaları sonucunda akrilamidin indirgenme reaksiyonunun tersinmez ve difüzyon kontrollü olduğunu göstermiştir. Bu amaçla Osteryoung Kare Dalga Voltametrisi yöntemi kullanılarak yürütülen çalışmalarda öncelikle hücreden 5 dk. süresince 0.5kg cm-2 basınçta azot gazı geçirilmiştir. Yapılan çalışmalarda, tamponsuz çalışılmasına karar verilmiş ve başlangıç potansiyeli -1400mV olarak tespit edilmiştir. Civa büyüklüğü 80 ms’ye tekabül eden değerin analitik açıdan en kaliteli veriyi sağlayan civa büyüklüğü olduğu görülmüştür. Destek elektrolit seçimi için yapılan çalışmalarda; tetra butil amonyum bromür kullanıldığında -1.5V ve -1.97V’da iki polarografik pik gözlenmiştir. Tetra metil amonyum iyodür ve LiCl ile alınan voltamogramlarda ise LiCl ile elde edilen pikin daha düzgün olduğu saptanmıştır ve 0,5M LiCl derişiminde çalışılmasına karar verilmiştir. Optimal koşullar altında, 2.8x10-6 –6x10-5 M (0,2ppm-4,26ppm) derişim aralığında kalibrasyon çalışmaları yapılmış, R2 =0.999 ve %RSD= 1,24 elde edilerek, gıdalarda akrilamid tayini için tekrarlanabilirlik ve tekrarüretilebilirlik çalışmaları yapılmıştır. Sonuç olarak akrilamidin gıdalardaki tayini için hızlı, kolay, duyarlı, seçici ve herhangi bir ayırma işlemine gerek duyulmayan, bir voltametrik yöntem geliştirilmiştir. Gıdalarda daha düşük seviyelerdeki akrilamid tayini ise, isokratik elüsyon tekniği kullanılarak bir ters faz kolonu kulanılarak YPSK yöntemi ile gerçekleştirilmiştir.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherTez (doktora) - Anadolu Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectAkrilamiden_US
dc.subjectGıda Analizlerien_US
dc.subjectOsteryoung Kare Dalga Voltametresien_US
dc.titleAkrilamid'in analitik yöntemler kullanılarak analizi ve gıdalardaki tayinien_US
dc.typedoctoralThesisen_US
dc.contributor.departmentAnadolu Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.contributor.institutionauthorIşıkdağ, Müjde Aslı


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster