Afyon-Bolvadin çömlekçiliği ve çömlekçi killerinin karakterizasyonu
Abstract
İnsan yaşam savaşı içinde çevresini yaşanır hale sokar, ona egemen olur. Deneyimleri ile kendisini işler ve değiştirir. İçinde yaşadığı doğanın bir alanıyla kültür çevresini oluşturur. Maddi ve manevi değerlerin bütünü olan kültür; bir ulusu diğer uluslardan ayıran unsurlardan biridir. Bu unsurlar, edebiyat, tarih, din, sanat, halk bilimi, ortak idealler, duygular ve düşünceler olarak sınıflandırılabilir. Kültür içinde değerlendirebileceğimiz ve halk sanatı olarak adlandıracağımız bir değer de çömlekçiliktir. Bu kültürel miras teknolojinin sunduğu değişik malzemeler yüzünden eski önemini yitirmiş ve yok olmaya yüz tutmuştur. Bu sebeple korunmaya ve desteklenmeye ihtiyacı vardır. Bu çalışmada, Afyon ilinin Bolvadin ilçesindeki çömlek üretimi incelenmiş çömlek üretiminde kullanılan iki farklı kilin fiziksel, kimyasal ve mineralojik karakterizasyonu yapılmıştır. Bu amaç doğrultusunda kil örneklerine kimyasal analiz, DTA, mukavemet, plastiste, boyutça küçülme ve su emme deneyleri uygulanmıştır. Alınan verilerden yararlanarak kil hammaddelerinin tek başına ve karışım halinde bünye ve astar malzemesi olarak kullanılabilirliği araştırılmıştır.
Collections
- Tez Koleksiyonu [75]