Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorBaşer, K. Hüsnü Can
dc.contributor.authorSakenova, Gülmira
dc.date.accessioned2015-06-01T11:27:17Z
dc.date.available2015-06-01T11:27:17Z
dc.date.issued2005
dc.identifier.uri
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11421/7219
dc.descriptionTez (doktora) - Anadolu Üniversitesien_US
dc.descriptionAnadolu Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Farmakognozi Anabilim Dalıen_US
dc.descriptionKayıt no: 338490en_US
dc.description.abstractTürkiye'de ticari önem taşıyan kültüre alınmış Origanum türlerinin uçucu yağlarının verim ve bileşimlerinde vejetasyon dönemlerine bağlı değişimleri ortaya koymayı amaçlayan bu çalışmada, O. majorana L., O. onites L. ve O. vulgare ssp. hirtum (Link) Ietswaart türleri araştırıldı. Kültür bitki örnekleri iki sene boyunca farklı gelişme dönemlerinde tarladan toplanarak kurutulup uçucu yağ miktarı ve kompozisyondaki değişimleri bakımından değerlendirildi. Uçucu yağ elde etme amacıyla hidrodistilasyon, mikrodalga destekli hidrodistilasyon ve mikrodistilasyon yöntemleri kullanıldı. Mikrodalga destekli hidrodistilasyon yöntemiyle klasik hidrodistilasyona nazaran daha kısa sürede benzer kompozisyon ve verimde uçucu yağ elde edildi. Mikrodistilasyon yöntemi ise çok az miktardaki bitkisel materyalden elde edilen uçucu bileşenlerin analitik değerlendirmesinin yapılabileceği alternatif bir teknik olarak kullanıldı. Uçucu yağların bileşimleri GK/KS ile aydınlatıldı. Bileşiklerin relatif yüzdeleri için GK'den yararlanıldı. Çalışmamızda değerlendirilen Origanum kültür türlerinin uçucu yağ verimleri sırasıyla O. majorana (» % 5.9), O. vulgare ssp. hirtum (» % 4.5) ve O. onites (» % 3.6) olarak saptanmıştır. O. majorana uçucu yağında karvakrol (% 32.0-83.9), y-terpinen (% 2.3-5.8), p-simen (% 1.5-3.3), timol (% 0.3-15.9) ve linalool (% 0.3 -56.7) ana maddeler olarak bulunmuştur. O. onites uçucu yağının ana bileşikleri karvakrol (% 71.1-78.9), y-terpinen (% 3.3-6.8), p-simen (% 3.2-6.8) ve timol (% 0.4-2.6) olarak tespit edilmiştir. O. vulgare ssp. hirtum'un uçucu yağında timol (% 61.8-76.0) ve karvakrol (% 3.8-14.6) ana maddelerdir. Kültürü yapılan üç Origanum türünün farklı vejetasyon dönemlerinde taşıdığı uçucu yağ oranı ve bileşimi karşılaştırılarak her tür için en verimli hasat dönemleri belirlenmiştir.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherAnadolu Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectOriganumen_US
dc.subjectUçucu yağlar -- Analizen_US
dc.titleTürkiye'de kültüre alınmış origanum türlerinin uçucu yağları yönünden araştırılmasıen_US
dc.typedoctoralThesisen_US
dc.contributor.departmentSağlık Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.identifier.startpageX, 114 y. : resim.en_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster