Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorKıvanç, Merih
dc.contributor.authorErikçi, Yelda Şerife
dc.date.accessioned2019-10-20T09:02:31Z
dc.date.available2019-10-20T09:02:31Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.issn2146-0213
dc.identifier.urihttp://www.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpreE5qRXhNUT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11421/16394
dc.description.abstractDünyada ve ülkemizde yaygın olarak tüketilen zeytin (Olea europaea L.) beslenme açısından büyük öneme sahiptir. Doğal gıdalara yönelişin arttığı günümüzde önemi gittikçe artmaktadır. Bu çalışmada ülkemizde üretilen fermente olmuş ticari ve evde üretilen zeytin örneklerinden izole edilen laktik asit bakterilerinin antimikrobiyal aktivitesi ile bazı metabolik özellikleri belirlenmiştir. On sofralık yeşil zeytin ve 10 sofralık siyah zeytin örneklerinden 50 laktik asit bakterisi izole edilmiştir. Bu izolatların antimikrobiyal etkisi agar difüzyon yöntemi ve sandvic overlay yöntemi ile belirlenmiştir. Etkili izolatlar tanımlanarak bunların laktik asit, hidrojen peroksit ve proteolitik aktivitesi belirlenmiştir. Antimikrobiyal aktiviteye sahip 6 izolattan SZ5 L.plantarum, DZ2 E. facium, EZ8, BZ1, SZ1 ve BZ4 izolatları L. brevis olarak tanımlanmıştır. Laktik asit bakterilerinin pH aralığı 5.3-6.8 arasında, laktik asit miktarları 0.261- 1.818 mg/mL arasında saptanmıştır. Proteolitik aktivite miktarları 0.003-0.011 tirosin mg/mL arasında ve hidrojen peroksit miktarları ise 0.218-0,96mg/mL arasında değişiklik göstermiştir. Sonuç olarak L. brevis SZ1, E. faeciumDZ2 ve L. brevis BZ1 izolatları yüksek tuz konsantrasyonlarında ve düşük pH da gelişebilmeleri ve yüksek laktik asit üretmeleri nedeniyle starter kültür olmaya aday izolatlar olarak belirlenmiştir.en_US
dc.description.abstractThe olive (Olea europaea L.) is consumed extensively in the world and in our country; it has great value for nutrition. Today, the importance of the olive is increasing with the trend towards of natural food. In this study, the antimicrobial activity and some metabolic properties of lactic acid bacteria isolated from fermented commercial and home product olive samples produced in our country were determined. Fifty lactic acid bacteria were isolated from ten green table olives and 10 black table olives. The antimicrobial effect of these isolates was determined by the agar diffusion method and the sandwich overlay method. Effective isolates were identified and their lactic acid, hydrogen peroxide and proteolytic activities were determined. Six isolates had antimicrobial activity, from those SZ5 was identified as L. plantarum, DZ2 as E. facium, EZ8, BZ1, SZ1 and BZ4 isolates were identified as L. brevis. The pH range of lactic acid bacteria was 5.3 to 6.8 and the lactic acid levels ranged from 0.261 to 1.818 mg / mL. Amounts of proteolytic activity varied between 0.003-0.011 tirosine mg / mL and hydrogen peroxide levels varied between 0.218-0.96mg / mL. In conclusion, L. brevis SZ1, E. faecium DZ2 and L. brevis BZ1 isolates were identified as candidates for starter culture due to their ability to grow in high salt concentrations and low pH and their property to produce high lactic acid.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectFiziken_US
dc.subjectAkışkanlar ve Plazmaen_US
dc.subjectAgronomien_US
dc.subjectFiziken_US
dc.subjectAtomik ve Moleküler Kimyaen_US
dc.subjectMantar Bilimien_US
dc.subjectPaleontolojien_US
dc.subjectKimyaen_US
dc.subjectUygulamalıen_US
dc.subjectZoolojien_US
dc.subjectSpektroskopien_US
dc.subjectMühendisliken_US
dc.subjectZiraaten_US
dc.subjectEkolojien_US
dc.subjectMikroskopien_US
dc.subjectTaşınımen_US
dc.subjectOrtak Disiplinleren_US
dc.subjectJeokimya ve Jeofiziken_US
dc.subjectParazitolojien_US
dc.subjectZiraaten_US
dc.subjectSütçülük ve Hayvan Bilimlerien_US
dc.subjectZiraaten_US
dc.subjectOrtak Disiplinleren_US
dc.subjectKimyaen_US
dc.subjectOrtak Disiplinleren_US
dc.subjectSu Kaynaklarıen_US
dc.subjectHücre ve Doku Mühendisliğien_US
dc.subjectTarımsal Ekonomi ve Politikaen_US
dc.subjectMineralojien_US
dc.subjectİstatistik ve Olasılıken_US
dc.subjectBalıkçılıken_US
dc.subjectVirolojien_US
dc.subjectMaden İşletme ve Cevher Hazırlamaen_US
dc.subjectEvrim Biyolojisien_US
dc.subjectÇevre Bilimlerien_US
dc.subjectKimyaen_US
dc.subjectİnorganik ve Nükleeren_US
dc.subjectKimyaen_US
dc.subjectTıbbien_US
dc.subjectBitki Bilimlerien_US
dc.subjectTermodinamiken_US
dc.subjectKuş Bilimien_US
dc.subjectJeolojien_US
dc.subjectBiyoliji Çeşitliliğinin Korunumasıen_US
dc.subjectFiziken_US
dc.subjectOrtak Disiplinleren_US
dc.subjectYeşilen_US
dc.subjectSürdürülebilir Bilim ve Teknolojien_US
dc.subjectÜreme Biyolojisien_US
dc.subjectBahçe Bitkilerien_US
dc.subjectOşinografien_US
dc.subjectDenizciliken_US
dc.subjectUzaktan Algılamaen_US
dc.subjectZiraaten_US
dc.subjectToprak Bilimien_US
dc.subjectGıda Bilimi ve Teknolojisien_US
dc.subjectKimyaen_US
dc.subjectOrganiken_US
dc.subjectVeterinerliken_US
dc.subjectKimyaen_US
dc.subjectAnalitiken_US
dc.subjectÇevre Mühendisliğien_US
dc.subjectEntomolojien_US
dc.subjectBiyolojien_US
dc.subjectFizikokimyaen_US
dc.subjectDeniz ve Tatlı Su Biyolojisien_US
dc.titleSofralık Fermente Zeytinlerden (Olea Europaea L.) İzole Edilen Laktik Asit Bakterilerinin Antimikrobiyal Aktivitesinin ve Bazı Metabolik Özelliklerinin Belirlenmesen_US
dc.title.alternativeDETERMINATıON OF ANTIMICROBIAL ACTIVITY AND SOME METABOLIC PROPERTIES OF LACTIC ACID BACTERIA ISOLATED FROM TABLE FERMENTED OLIVES (OLEA EUROPAEA L.)en_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalAnadolu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi :C-Yaşam Bilimleri ve Biyoteknolojien_US
dc.contributor.departmentAnadolu Üniversitesi, Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümüen_US
dc.identifier.volume7en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage41en_US
dc.identifier.endpage51en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.contributor.institutionauthorKıvanç, Merih


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster