dc.contributor.author | Erdem, Murat | |
dc.contributor.author | Akdoğan, Emre | |
dc.contributor.author | Üreyen, Mustafa Erdem | |
dc.contributor.author | Uysal, Oktay | |
dc.contributor.author | Kaya, Metin | |
dc.contributor.author | Irmak, Ceren | |
dc.date.accessioned | 2019-10-20T14:27:52Z | |
dc.date.available | 2019-10-20T14:27:52Z | |
dc.date.issued | 2018 | |
dc.identifier.issn | 1300-3615 | |
dc.identifier.uri | http://www.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWprNE1EQTVPUT09 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11421/17890 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada; farklı kütlesel oranlarda yumurta kabuğu tozu (YKT) içeren sert poliüretan köpük kompozitler (SPKK) sentezlenmiştir. YKT, X-ışını kırınım difraktometresi (XRD), X-ışını floresans spektrometresi (XRF) ve Fourier dönüşümlü infrared spektrofotometresi (FTIR) kullanılarak karakterize edilmiştir. Köpüklerin yüzey morfolojileri taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile incelenmiş, kapalı hücre oranları ve yoğunlukları gaz yer değiştirmeli piknometre kullanılarak belirlenmiş, termal iletkenlikleri ısı akış metre cihazı, basma mukavemetleri ise üniversal test cihazı kullanılarak ölçülmüştür. Yanma davranışının değerlendirilmesinde sınırlayıcı oksijen indeksi (LOI) ve konik kalorimetre test sonuçları kullanılmıştır. YKT miktarının köpüğün ortalama hücre boyutu, kapalı hücre oranı, termal iletkenliği, yoğunluğu, basma mukavemeti ve yanma davranışı üzerine etkileri araştırılmıştır. Elde edilen SPKK’lerin ortalama hücre boyutu ve termal iletkenlik değerlerinde katkı içermeyen sert poliüretan köpüğe (SPK) kıyasla azalma gözlenirken, kapalı hücre oranı ve yoğunluk değerlerinde artış tespit edilmiştir. %7 YKT katkılama ile poliüretan köpüğün termal iletkenliği yaklaşık %8 mertebesinde azalmıştır. Düşük katkı oranlarında SPKK’ler için basma mukavemeti değerleri SPK’ye kıyasla yüksek olmuş, katkı miktarındaki artış ile birlikte mukavemet değerleri düşmüştür. LOI değerleri, YKT varlığında az da olsa artmıştır. SPK için %19,7 olan LOI değeri, %25 YKT varlığında %20,4’e yükselmiştir. Konik kalorimetre sonuçları, kompozitlerin yanma performans indeksi değerlerinin SPK’ye kıyasla daha iyi olduğunu ortaya koymuştur. | en_US |
dc.description.abstract | In this study, rigid polyurethane foam composites (SPKK’s) containing egg shell powder (YKT) with different ratio were synthesized. YKT was characterized by using X-ray difractometer (XRD), X-ray fluorescence spectrometer (XRF) and Fourier transform infrared spectrophotometer (FTIR). The surface morphology, closed cell ratio and density, thermal conductivity, and compressive strength of the foams were examined/measured/determined by scanning electron microscope (SEM), gas displacement pycnometer, heat flow meter, and universal test machine, respectively. Limiting oxygen index (LOI) and cone calorimetry were used to evaluate the fire performance of the foams. The effects of YKT amount on the average cell size, closed cell ratio, thermal conductivity, density, compressive strength and fire behavior of the foams were investigated. When compared with rigid polyurethane foam without additive (SPK), while the mean cell size and thermal conductivity values of the obtained SPKKs showed a decrease, closed cell content and density values of them increased. With SPKK containing 7% YKT, the thermal conductivity was reduced by about 8%. The compressive strength values for the SPKKs at low YKT ratios were higher than that of SPK, and the strength decreased with the further increase in the amount of additives. LOI values were improved slightly with the addition of YKT. When YKT loading was %25, the LOI value of SPKK, which is %19.7 for SPK, increased to %20.4. Cone calorimetry results showed that fire performance index values of composites are better than that of SPK | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Termodinamik | en_US |
dc.subject | Mühendislik | en_US |
dc.subject | Makine | en_US |
dc.subject | Mühendislik | en_US |
dc.subject | Kimya | en_US |
dc.subject | Mühendislik | en_US |
dc.subject | Hava ve Uzay | en_US |
dc.title | Yumurta Kabuğu Tozu Katkılanmış Sert Poliüretan Köpükler: Termal İletkenlik, Basma Mukavemeti ve Yanma Davranışlarının İncelenmesi | en_US |
dc.title.alternative | Egg Shell Powder Added Rigid Polyurethane Foams: the Investigation of Their Thermal Conductivity, Compressive Strength and Fire Behaviors | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.relation.journal | Isı Bilimi ve Tekniği Dergisi | en_US |
dc.contributor.department | Anadolu Üniversitesi, Fen Fakültesi, Kimya Bölümü | en_US |
dc.identifier.volume | 38 | en_US |
dc.identifier.issue | 1 | en_US |
dc.identifier.startpage | 83 | en_US |
dc.identifier.endpage | 93 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US] |
dc.contributor.institutionauthor | Erdem, Murat | |