Yemek Kültürü ve Sofra Seramikleriyle Etkileşimi
Özet
İnsanın hayatı boyunca vazgeçemediği yaşamsal ihtiyaçlarından bir tanesi yemek yemedir. Yemekler ve kullanılan kaplar kültür ve geleneklere dayalı olarak tercihlere göre değişkenlik gösterir.İnsan, yemek ve yemek kabının ayrılmaz birlikteliği insanlık var olduğu sürece devam edecektir. Bu birliktelik sürecinde yemekler, yemek kapları, yemek kaplarının malzemeleri ve biçimleri teknolojik gelişmelerin paralelinde kültür, fonksiyonellik ve kişisel beğeniler doğrultusunda gelişmeler göstermiştir. Tarihsel süreçte cam, metal, taş, plastik, ahşap gibi birçok farklı malzeme ile yapılan yemek kapları karşımıza çıkmaktadır. Ancak yemek kabı olarak kullanılan en eski malzemelerden bir tanesi de seramiktir.Bu makalede yemek kültürünün artistik ve fonksiyonel sofra seramikleri ile etkileşimi incelenerek bu birlikteliğin günümüzdeki son durumu ve kullanıcıların beklentileri değerlendirilecektir One of the vital necessities that people can not give up throughout their lives is food. Meals and table ware may vary from one person to anohter considering individual preferences, cultural and traditional differences. The inseperable association of human beings, food and table ware will continue to exist as long as humanity exist. In the course of time, dishes, food containers, their shpaes and materials they are made from have changed due to the advancements in technology, cultural diversity, different traditions, personal preferences and functionality. In the history, there existed table ware made of glass, metal, stone, plastic, wood and many other materials avalaible in the past. However, one of the oldest materials used in making tableware is ceramics.This article sheds light into the interaction between the artistic and functional tableware ceramics and the food culture; states the present situation of this association of human beings, food and table ware; and finally evaluates the expectations of the users
Kaynak
Sanat & Tasarım DergisiCilt
7Sayı
2Bağlantı
http://www.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpjek1ESTJOZz09https://hdl.handle.net/11421/18429