Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorKaya, Onur
dc.date.accessioned2019-10-21T20:41:53Z
dc.date.available2019-10-21T20:41:53Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.issn1302-3160
dc.identifier.urihttp://www.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpBMU9EazVPUT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11421/20908
dc.description.abstractBu çalışmada süt, yoğurt, yumurta, ekmek, taze meyve-sebze gibi kısa ömürlü dayanıksız ürünler için, zamana bağlı bir talep fonksiyonu gözetilerek, koordineli stok yönetimi ve fiyatlandırma kararları konu alınmaktadır. Dayanıklı ürünlerden farklı olarak, bu ürünler eskidikçe müşteriler tarafından daha az tercih edilmeye başlamakta ve kısa bir zaman içerisinde tamamen kullanılamaz hale gelebilmektedir. Dolayısıyla, herhangi bir anda elde bulunan ürünlerin sadece miktarları değil, durumları veya yaşları da stok ve fiyatlandırma kararlarına etki etmekte ve problemi zorlaştırmaktadır. Yeni ve taze ürünlere olan talep fazla iken, ürünler eskidikçe müşteriler tarafından daha az tercih edilmekte ve bazı müşteriler başka ürünlere yönelebilmektedir. Bu çalışmada kısa ömürlü ürünlerin stok ve fiyat yönetimi için bir model oluşturulmuş ve bu modelin analizi ile en iyi çözümü araştırılmıştır. Oluşturulan modelin en iyi çözümünün bulunmasının mümkün olmadığı durumlar için bir yaklaşım algoritması da geliştirilmiştir. Ayrıca, sayısal çalışmalar ile farklı durumlarda uygulanması gereken yöntemler ortaya çıkarılmış ve öneriler geliştirilmiştir.en_US
dc.description.abstractIn this study, coordinated inventory control and pricing decisions for perishable products, such as milk, yogurt, eggs, bread, fresh fruits, etc., considering an age-dependent demand function, is considered. Different from durable products, tEndÜstri MÜhendisliği BölÜmÜ, he demand for perishable products decrease as they age, and they can become totally obsolete in a short time period. Thus, not only the quantity of these products at hand, but also their age and freshness affect their inventory and pricing decisions, leading to a more complicated problem. As these products age, they will be demanded less and the customers might decide to go to other sellers. In this study, we build a model for the coordinated inventory and pricing management of perishable products, and we analyse the optimal solution of this model. We also propose an approximation algorithm for the cases when the optimal solution is difficult to find. Through numerical studies, we analyse the effects of the parameters on the optimal results and try to extract managerial implications.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectOrtak Disiplinleren_US
dc.titleKısa Ömürlü Ürünler İçin Koordineli Bir Stok ve Fiyat Yönetimi Modelien_US
dc.title.alternativeA Coordinated Inventory and Pricing Model for Perishable Productsen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalAnadolu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi :A-Uygulamalı Bilimler ve Mühendisliken_US
dc.contributor.departmentAnadolu Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Endüstri Mühendisliği Bölümüen_US
dc.identifier.volume17en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage423en_US
dc.identifier.endpage437en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US]


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster