dc.contributor.author | Hoşgün, Zafer Emin | |
dc.contributor.author | Bozan, Berrin | |
dc.date.accessioned | 2019-10-21T21:12:20Z | |
dc.date.available | 2019-10-21T21:12:20Z | |
dc.date.issued | 2017 | |
dc.identifier.issn | 1300-1884 | |
dc.identifier.uri | http://www.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpRM01UWTRPQT09 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11421/21344 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada, fındık kabuklarından enzimatik hidroliz ile glikoz üretimi için, düşük sıcaklık kısa zaman alkali ön işlemi uygulanmıştır. Çalışılan alkaliler içinde enzimatik hidroliz verimi ve lignin giderimi açısında sodyum hidroksitin etkili olduğu görülmüş ve çalışmalarda NaOH işlem koşullarının glikoz kazanımı ve ön işlem görmüş katı kompozisyonuna etkileri incelenmiştir. Uygulanan farklı alkali ön işlemler ve enzimatik hidroliz sonucunda elde edilen glikoz kazanımı %10,12 ile %43,53 arasında, lignin giderimi ise %19,48 ile %53,84 arasında değişmiştir. 1 gram glikoz üretebilmek için harcanan enerji ise 10,03 kj ile 219,46 kj arasında bulunmuştur. Çalışılan koşullarda glikoz verimi ve enerji bakımından en uygun ön işlem koşulunun %2,25 NaOH, 60oC, 30 min, 1/10 katı/sıvı oranında olduğu sonucuna varılmıştır. Bu koşullarda glikoz verimi %37,23 lignin giderimi %44,22 ön işlem için harcanan enerji miktarı ise 60,90 kj/g dır. | en_US |
dc.description.abstract | In this study, effect of low temperature-short time alkali pretreatment of hazelnut shells on glucose recoveryafter enzymatic hydrolysis was investigated. NaOH pretreatment was found to give the highest glucoserecovery. Therefore, pretreatment conditions with NaOH were optimized based on glucose recovery. As aresult of different alkali pretreatment, glucose yield was ranged between 10.12-45.53%, lignin removal was 19.48-53.84%. Energy requirements for 1 gram of glucose was between 10.03-219.46 kj. Considering both glucose recovery and energy requirement, best pretreatment conditions were 2.25%, NaOH with a solid toliquid ratio 1/10, and pretreatment temperature of 60oC for 30 min, 1/10 solid to liquid ratio. At theseconditions, glucose recovery and lignin removal were 37.23% and 44.22% respectively, and energyrequirement for pretreatment was 60.90 kJ/1 g glucose. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Mühendislik | en_US |
dc.subject | Ortak Disiplinler | en_US |
dc.title | Düşük sıcaklık düşük zaman alkali ön işlemlerinin fındık kabuğunun bileşimi ve enzimatik hidrolizi üzerine etkisinin incelenmesi | en_US |
dc.title.alternative | Investigation of the effect of low temperature low time alkali pretreatment on hazelnut shells composition and enzymatic hydrolysis | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.relation.journal | Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi | en_US |
dc.contributor.department | Anadolu Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü | en_US |
dc.identifier.volume | 32 | en_US |
dc.identifier.issue | 2 | en_US |
dc.identifier.startpage | 517 | en_US |
dc.identifier.endpage | 529 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |
dc.contributor.institutionauthor | Bozan, Berrin | |