Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorHoşgün, Zafer Emin
dc.contributor.authorBozan, Berrin
dc.date.accessioned2019-10-21T21:12:20Z
dc.date.available2019-10-21T21:12:20Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.issn1300-1884
dc.identifier.urihttp://www.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpRM01UWTRPQT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11421/21344
dc.description.abstractBu çalışmada, fındık kabuklarından enzimatik hidroliz ile glikoz üretimi için, düşük sıcaklık kısa zaman alkali ön işlemi uygulanmıştır. Çalışılan alkaliler içinde enzimatik hidroliz verimi ve lignin giderimi açısında sodyum hidroksitin etkili olduğu görülmüş ve çalışmalarda NaOH işlem koşullarının glikoz kazanımı ve ön işlem görmüş katı kompozisyonuna etkileri incelenmiştir. Uygulanan farklı alkali ön işlemler ve enzimatik hidroliz sonucunda elde edilen glikoz kazanımı %10,12 ile %43,53 arasında, lignin giderimi ise %19,48 ile %53,84 arasında değişmiştir. 1 gram glikoz üretebilmek için harcanan enerji ise 10,03 kj ile 219,46 kj arasında bulunmuştur. Çalışılan koşullarda glikoz verimi ve enerji bakımından en uygun ön işlem koşulunun %2,25 NaOH, 60oC, 30 min, 1/10 katı/sıvı oranında olduğu sonucuna varılmıştır. Bu koşullarda glikoz verimi %37,23 lignin giderimi %44,22 ön işlem için harcanan enerji miktarı ise 60,90 kj/g dır.en_US
dc.description.abstractIn this study, effect of low temperature-short time alkali pretreatment of hazelnut shells on glucose recoveryafter enzymatic hydrolysis was investigated. NaOH pretreatment was found to give the highest glucoserecovery. Therefore, pretreatment conditions with NaOH were optimized based on glucose recovery. As aresult of different alkali pretreatment, glucose yield was ranged between 10.12-45.53%, lignin removal was 19.48-53.84%. Energy requirements for 1 gram of glucose was between 10.03-219.46 kj. Considering both glucose recovery and energy requirement, best pretreatment conditions were 2.25%, NaOH with a solid toliquid ratio 1/10, and pretreatment temperature of 60oC for 30 min, 1/10 solid to liquid ratio. At theseconditions, glucose recovery and lignin removal were 37.23% and 44.22% respectively, and energyrequirement for pretreatment was 60.90 kJ/1 g glucose.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectMühendisliken_US
dc.subjectOrtak Disiplinleren_US
dc.titleDüşük sıcaklık düşük zaman alkali ön işlemlerinin fındık kabuğunun bileşimi ve enzimatik hidrolizi üzerine etkisinin incelenmesien_US
dc.title.alternativeInvestigation of the effect of low temperature low time alkali pretreatment on hazelnut shells composition and enzymatic hydrolysisen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalGazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisien_US
dc.contributor.departmentAnadolu Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümüen_US
dc.identifier.volume32en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage517en_US
dc.identifier.endpage529en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.contributor.institutionauthorBozan, Berrin


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster