Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.date.accessioned2021-03-08T08:25:19Z
dc.date.available2021-03-08T08:25:19Z
dc.date.issued2020en_US
dc.identifier.citationÇAKICI H. H,KUTLU T. Ö,YILMAZ H (2020). Yazılı Medyada Veganlığın ve Vejetaryenliğin Sunumu. Erciyes İletişim Dergisi, 7(1), 279 - 320. Doi: 10.17680/erciyesiletisim.634287en_US
dc.identifier.issn2667-5811
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11421/25582
dc.description.abstractnsanoğlunun doğup büyüdüğü coğrafya, içinde bulunduğu kültürel ortam, ailesi, yakın çevresi, mesleği vb. birçok faktör sahip olduğu yaşam biçimini etkilemektedir. Söz konusu yaşam biçimi içerisinde de beslenme alışkanlıkları önemli bir yere sahiptir. Toplum genelinde kabul edilen yaygın beslenme alışkanlıklarının dışında toplumsal azınlık denebilecek farklı gruplar tarafından tercih edilen vegan ve vejetaryen yaşam biçimleri ise son yıllarda oldukça ilgi görmektedir (Tunçay Son, 2016). Bu çalışmanın amacı 2000- 2018 yılları arasında yayımlanmış gazete haberlerinde veganlığın ve vejetaryenliğin nasıl betimlendiğini ortaya koymaktır. Çalışma kapsamında 2000-2018 yıllarında yayımlanmış toplam 2161 haber metnine PRNet medya takip sistemi üzerinden ulaşılmıştır. Ulaşılan haberlere içerik analizi uygulanması amacıyla kodlama cetveli oluşturulmuş ve veriler SPSS paket programına girilerek içerik analizi uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre, 2000-2018 yılları arasında vegan ve vejetaryen konulu haberlerin sayısında önemli bir artış yaşandığı görülmektedir. Ancak yaygın medyada önemli bir yeri bulunan ulusal gazetelerdeki vegan ve vejetaryenlikle ilgili haberlere çoğunlukla haber ajansları ve köşe yazarlarının kaynaklık ettiği tespit edilmiştir. Konuyla ilgili yetkili ve uzman kişilerin görüşleri ise haberlerde çok az yer bulabilmiştir. Ayrıca gazetelerde haberler için ayrılan boyutların da küçük ve yetersiz olduğu saptanmıştır. Haber metinlerde veganlık ve vejetaryenliğin sürdürülebilir bir yaşam biçiminden ziyade daha çok alternatif beslenme ve bir diyet biçimi olarak çerçevelendiği görülmüştüren_US
dc.description.abstractGeography where mankind was born and raised, the cultural environment, family, close environment, occupation, etc. many factors affect lifestyle. Also nutritional habits have an important place in this lifestyle. In addition to the widespread eating habits that are accepted throughout the society, vegan and vegetarian lifestyles preferred by different groups that can be called social minorities have received much attention in recent years (Tunçay Son, 2016). The aim of this study is to reveal how veganism and vegetarianism are described in newspaper articles published between 2000-2018. Within the scope of the study, 2161 news texts published in 2000-2018 were accessed via PRNet media monitoring system. In order to apply the content analysis to the news, a coding table was created and the data was entered into the SPSS package program and content analysis was applied. According to the findings of the research, it is seen that there has been a significant increase in the number of vegan and vegetarian news between 2000-2018. However, it was found that news agencies and columnists mostly source the vegan and vegetarian news in national newspapers, which have an important place in the mainstream media. On the other hand, the opinions of the authorized and expert persons on the subject were given little place in the news. In addition, the dimensions allocated for news coverage in the newspapers were found to be small and insufficient. In the news texts, veganism and vegetarianism are framed as an alternative nutrition and a diet rather than sustainable lifestyle.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.relation.isversionof10.17680/erciyesiletisim.634287en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.subjectVeganen_US
dc.subjectVejetaryenen_US
dc.subjectMedyaen_US
dc.subjectTemsilen_US
dc.subjectİçerik Analizien_US
dc.subjectVegetarianen_US
dc.subjectRepresentationen_US
dc.subjectContent Analysisen_US
dc.titleYazılı medyada veganlığın ve vejetaryenliğin sunumuen_US
dc.title.alternativeThe presentation of veganity and vegetarian in written mediaen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalErciyes İletişim Dergisien_US
dc.contributor.departmentAnadolu Üniversitesi, İletişim Bilimleri Fakültesien_US
dc.contributor.authorID0000-0002-1085-7281en_US
dc.contributor.authorID0000-0001-9971-131Xen_US
dc.contributor.authorID0000-0002-8512-2757en_US
dc.identifier.volume7en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage279en_US
dc.identifier.endpage320en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.contributor.institutionauthorÇakıcı, Hasan Hüseyin
dc.contributor.institutionauthorKutlu, Tezcan Özkan
dc.contributor.institutionauthorYılmaz, Hakan


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail
Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster

info:eu-repo/semantics/openAccess
Aksi belirtilmediği sürece bu öğenin lisansı: info:eu-repo/semantics/openAccess