Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorGenç, Soner
dc.contributor.authorÖztürk Razi, Esra
dc.contributor.authorGöksel, Muhammet
dc.date.accessioned2019-09-23T08:01:17Z
dc.date.available2019-09-23T08:01:17Z
dc.date.issued2018en_US
dc.identifier.citationGenç, S., Öztürk Razi, E., Göksel, M. (2018). Obvara pişirim tekniğinin bisküvi, renkli ve sırlı bünyeler üzerinde etkileri. Sanat ve Tasarım Dergisi, 8 (1), 156-169.en_US
dc.identifier.isbn2146-7692
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11421/10090
dc.description.abstractObvara; 14-20 yy. da başlayan ve Baltık (Beyaz Rusya) Rakusu olarak bilinen, bir seramik pişirim tekniğidir. Pişirim, sırsız ve bisküvi seramik ürünlerin, 750oC-1000oC sıcaklığa ulaştığında fırından çıkartılarak 5-10 sn arası mayalanmış özel bir karışıma daldırılması ile yapılmaktadır. Daha sonra seramik ürünler, su ile temizlenmektedir. Obvara etkilerinin ve renk tonlarının oluşması, seramik ürünün fırından çıkarıldığı ısı ve karışımın cinsi ile yoğunluğuna bağlıdır. Olumlu etkiler oluşması için bisküvi ürünün sıcak olması gerekmektedir. Bu çalışmada Obvara hazırlamada kullanılan malzemelerde ve oranlarında değişiklikler yapılarak, bisküvi renkli astarlı ve sırlı yüzeyler üzerinde uygulamalar gerçekleştirilmiştir. Yapılan denemeler sonucunda farklı görsel etkiler elde edilmiştir. Seramik boyaları ile renklendirilmiş astarların ve renkli sırların uygulandığı seramik yüzeyler ile Obvara efektleri birlikte kullanılarak artistik etkiler oluşturulmuştur.en_US
dc.description.abstractObvara is a ceramic firing technique which started in the 14th - 20th centuries and is known as the Baltic (Belarus) Raku. In this technique, firing is done by taking the unglazed and biscuit ceramic products out of the kiln and dipping them in a special fermented mixture for 5-10 seconds, which then clleaned with water. The effects and color tones of Obvara depend on its heat when taken out of the kiln and the densitiy of the mixture used. To have the best outcome, it is essential the biscuit product to be hot. In this study, different experiments were done on biscuist-colored slip (angabe) and glazed surfaced by making changes in the materials and ratios used in Obvara preparation. As a result of these experiments, different visual effects were created. The combined use of coloured angobe with ceramic pigments and colored glazes and Obvara effects resulted in artistic effects.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherAnadolu Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectObvara Pişirimien_US
dc.subjectAlternatif Pişirimen_US
dc.subjectRenkli Astaren_US
dc.subjectRenkli Sıren_US
dc.subjectObvara Firingen_US
dc.subjectAlternative Firingen_US
dc.subjectColoured Slip (Angobe)en_US
dc.subjectColoured Glazesen_US
dc.titleObvara pişirim tekniğinin bisküvi, renkli ve sırlı bünyeler üzerinde etkilerien_US
dc.title.alternativeThe effects of obvara firing technic, on biscuits, colored and glazed bodyen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalSanat ve Tasarım Dergisien_US
dc.contributor.departmentGüzel Sanatlar Fakültesien_US
dc.identifier.volume8en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage156en_US
dc.identifier.endpage169en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster