dc.contributor.author | Ertan, Figen | |
dc.contributor.author | Aksöz, Erol | |
dc.date.accessioned | 2015-03-10T13:34:53Z | |
dc.date.available | 2015-03-10T13:34:53Z | |
dc.date.issued | 2001 | |
dc.identifier.issn | 13023160 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11421/1661 | |
dc.description.abstract | Aspergillus nigef den iirikaz enziminin saflaştırılması, amonyum sülfat çöktürmesi, Sefadex G-200 ve DEAE Cellulose kromatografi teknikleri ile gerçekleştirildi. Enzimin spesifik aktivitesi 0.059-2.386 (U/mg protein) arasında bulunmuştur. Enzimin bazı genel özellikleri araştırılmıştır. Optimum reaksiyon pH’ı 8.5 ve sıcaklığı 35°C’dir. Enzim pH 8.0-9.0 aralığında kararlıdır. 50°C’de 15 dakika inkübasyondan sonra ürikaz başlangıç aktivitesinin yaklaşık % 50’si korundu. Enzimin Km değeri 1.69 x 10⁻⁵ M civarında hesaplandı. KCN ve PCMB’ (10 mM) ın enzim aktivitesini tamamen inhibe ettiği, 10⁻³ M Hg⁺² % 95; Zn⁺² % 89 ve Cu⁺²’ın % 48 inhibisyon meydana getirdiği bulunmuştur. | en_US |
dc.description.abstract | The purification of uricase from Aspergillus niger was carried out by precipitation with ammonium sulphate then further proceeded with Sephadex G-200 and DEAE- Cellulose chromatographies. The specific activity of the enzyme was enhanced from 0.059-2.386 (U/mg protein). Some of the general properties of enzyme were investigated. The optimum reaction pH and temperature were 8.5 and 35°C. After incubation at 50°C for 15 min, the uricase remained at about 50 % of initial activity. The apperent Km value of the enzyme was calculated to be about 1.69 x 10⁻⁵ M. KCN and pCMB (10 mM) completely inhibited the enzyme activity. Furthermore, the metal ions such as 10⁻³ M Hg⁺² 95 %, Zn⁺² 89 % and Cu⁺² 48 % were inhibited the activity. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | Anadolu Üniversitesi | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Aspergillus Niger | en_US |
dc.subject | Ürikaz (Ürat Oksidaz) | en_US |
dc.subject | Saflaştırma | en_US |
dc.subject | Üretim | en_US |
dc.subject | Aspergillus Niger | en_US |
dc.subject | Uricase(Urate Oxidase) | en_US |
dc.subject | Purification | en_US |
dc.subject | Production | en_US |
dc.title | Aspergillus Niger Ürikazının Bazı Biyokimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi | en_US |
dc.title.alternative | Determination of Some Biochemical Properties of Uricase From | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.relation.journal | Anadolu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi A - Uygulamalı Bilimler ve Mühendislik | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kategorisiz | en_US |