Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorZencir, Ebru
dc.contributor.authorAkoğlan Kozak, Meryem
dc.date.accessioned2019-10-23T17:55:46Z
dc.date.available2019-10-23T17:55:46Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.issn1304-7590
dc.identifier.urihttp://www.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpJeE5qY3dNQT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11421/22663
dc.description.abstractÇalışmanın amacı; Türkiye'de faaliyet gösteren birinci sınıf restoranların özellikleri ile kurumsallaşma boyutları arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Bu amaçla öncelikle kurumsallaşma ile ilgili alan yazın taranmış ve kurumsallaşma boyutları belirlenmiştir. Gerçekleştirilen pilot uygulama sonrasında anket tekniği kullanılarak 309 restorana ait veriye ulaşılmıştır. Özelliklerin belirlenmesinde tanımlayıcı analizler, restoranların kurumsallaşma boyutlarının belirlenmesinde açıklayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi, özellikler ile boyutlar arasındaki ilişkinin belirlenmesinde ise lojistik regresyon analizi gerçekleştirilmiştir. Analizler sonucunda, alan yazından farklı olarak, restoranların kurumsallaşma boyutlarına standartlaşma boyutunun eklendiği görülmüştür. Ayrıca, ticari durum, zincire bağlı olma, yönetim durumu ve esnek çalışma özelliklerinin kurumsallaşmanın bazı boyutlarıyla anlamlı bir ilişkisi olduğu tespit edilmiştir.en_US
dc.description.abstractThe aim of this study was to determine the relationship between restaurant characteristics and institutionalization dimensions. For this, the literature on institutionalization and institutional dimensions were scanned. After the pilot study, 309 questionnaire forms were replied. For evaluation of general characteristics descriptive analysis; for institutionalization dimensions, explanatory factor analyses and confirmatory factor analysis; and for relations logistic regression analysis were computed. Findings has shown that institutionalization in restaurants have a new dimension named standardization. . In conclusion, restaurants' commercial status, long term employing, board of director's existence and chain restaurant structure were found to be influential on restaurants institutionalization.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectSosyal Bilimler Tarihien_US
dc.titleBirinci Sınıf Restoranların Kurumsallaşma Durumu Üzerine Bir Araştırma:Türkiye Örneğien_US
dc.title.alternativeA Study on Evaluation of Institutionalization State of First Class Certificated Restaurants: The Case of Turkeyen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalSeyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisien_US
dc.contributor.departmentAnadolu Üniversitesi, Turizm Fakültesien_US
dc.identifier.volume11en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage6en_US
dc.identifier.endpage20en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US]
dc.contributor.institutionauthorAkoğlan Kozak, Meryem


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster