Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorAcayıp, Esma
dc.contributor.authorÇakır, Fatma
dc.date.accessioned2020-12-24T11:20:16Z
dc.date.available2020-12-24T11:20:16Z
dc.date.issued2016en_US
dc.identifier.citationAcayıp, E, Çakır, F. (2016). Gıda sektöründeki franchise işletmelerindeki satış geliştirme çabalarının, tüketici satın alma kararına etkisi: Aydın ilinde bir uygulama. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 16 (Özel Sayı), 109-124.en_US
dc.identifier.issn2667-8683
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11421/25252
dc.description.abstractTüm pazarlama ve belki de insan çabalarının hedefi tüketicilere ve onların satın alma kararlarını belirlemeye dönüktür. Günümüz yoğun rekabet ortamında örgüt imajıyla ön plana çıkan franchise işletmelerde uygulanan satış geliştirme çabaları tüketicilerin satın alma kararları üzerinde etkili olmaktadır. Bu çalışmanın amacı gıda sektöründeki franchise işletmelerindeki satış geliştirme çabalarının tüketici satın alma kararı üzerine etkisi ve tüketicilerin işletme tercihlerini ne yönde etkilediği belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırma modelinin analizinde veriler, kolayda örneklem yöntemiyle belirlenmiş örneklemden anket yöntemi ile toplanmıştır. Aydın ilinde 18 yaş üzeri tüketiciler üzerinde 397 cevaplayıcıdan elde edilen verilerle belirleyicilerin etkileri ölçülmüştür. Analizlerde tanımlayıcı istatistikler, t-testi, tukey hsd testi, manova analizi ve faktör analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda tüketicilerin satın alma kararları üzerinde en fazla satış geliştirme faktörünün etkili olduğu görülmektedir. Franchise işletmelerinin uyguladığı satış geliştirme faktör boyutunda “3 al 2 öde”, “1 menü alana 1menü bedava” şeklindeki kampanyaları, ücretsiz ikram servisleri ve menülerdeki avantajlı kampanyaları tüketiciler üzerinde en fazla etkiyi bırakan faaliyetleri olduğu görülmektedir. Satış geliştirme çabaları tüketicilerin medeni durum, eğitim durumu, yaş, meslek grupları ve gelir değişkenlerinde anlamlı farklılıklar yaratırken, cinsiyet değişkeninde anlamlı bir farklılık yaratmadığı gözlenmiştir.en_US
dc.description.abstractThe purpose of marketing and human efforts is to determine consumer’s purchasing decision. In nowadays’ intensively competition environment, sales promotion efforts applied by franchise enterprises which have come into prominence with organization image, have been effective on consumer’s purchasing decisions. The aim of this study is to determine the effect of sales promotion efforts on consumer’s purchasing decision in franchise enterprises of food industry and also indicate how influence consumer’s choice of enterprises. The datas used in the analysis was designated by convenience sampling method and collected from the questionnaire technique. The determinants effects were measured by the data obtained from the consumers of 397 answerers who are over the age of 18 from Aydin province. In the analysis, determinant statistics, t-test, tukey-hsd test, manova analysis and factor analysis were applied in the light of obtained data. As the result of study, it was detected that sales promotion factor is the most effective on consumer’s purchasing decisions. Also promotions like “Buy 3, Pay 2”, “1 menu free for 1 menu”, free treat services and the advantage promotions of menus, are the most effective activities for consumers. Although sales development efforts reveal significant differences in variables about the consumer marital, educational status, age, occupation and income groups, it is observed that there is no significant difference in gender variable.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherAnadolu Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectSatış Geliştirmeen_US
dc.subjectTüketici Satın Alma Kararıen_US
dc.subjectFranchisingen_US
dc.subjectSales Promotionen_US
dc.subjectConsumer Purchasing Decisionen_US
dc.subjectFranchisingen_US
dc.titleGıda sektöründeki franchise işletmelerindeki satış geliştirme çabalarının, tüketici satın alma kararına etkisi: Aydın ilinde bir uygulamaen_US
dc.title.alternativeThe ımpact of sales promotion on consumer’s purchasing decision in franchise company of food industry: The study of Aydın provinceen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalAnadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisien_US
dc.contributor.departmentAnadolu Üniversitesien_US
dc.identifier.volume16en_US
dc.identifier.issueÖzel Sayıen_US
dc.identifier.startpage109en_US
dc.identifier.endpage124en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Başka Kurum Yazarıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster