Biodegradation of Oils by Citrobacter Freundii
Özet
A number of industrial organizations create oil-containing wastewater. As of yet, a valid method for biologically treating these wastewaters has not been developed. The development of microbial cultures for use in a bioreactor could, therefore, provide effective treatment of these wastewaters. In this study, the degradation of a mixture consisting of machine, olive, sunflower and soybean oil by microorganisms with lipolytic activity was studied.
Firstly, bacterial cultures were isolated from wastewater containing oil. The effectiveness of these cultures was assessed in terms of their efficiency to remove machine oil. Citrobacter freundii was found to be the most effective in removing 68% of the soybean oil, 55% of the olive oil, 47.5% of the machine oil with an initial concentration of 0.8% (w/v), and 51.2% of the sunflower oil with an initial concentration of 1% (w/v). The total initial inoculum concentration was approximately 20x103 cfu/ml and the shaking rate was 120 rpm for each oil.
This culture removed oil from both the oil mixture prepared in the laboratory and wastewater collected from a meat combine plant, at rates of 68.5% and 69%, respectively. Çeşitli endüstriyel kuruluşlar yağ içeren atık sular oluştururlar. Bu yağ içeren atık suların biyolojik arıtımı için henüz tam bir arıtım teknolojisi geliştirilmemiştir. Bir biyoreaktörde kullanılmak üzere mikrobiyal kültürlerin geliştirilmesi bu tip atık suların etkili bir şekilde arıtımını sağlayacaktır. Bu çalışmada atık sularda bulunan makina yağı, zeytin yağı, ayçiçek yağı ve soya yağından oluşan yağ karışımının lipolitik aktiviteye sahip mikroorganizmalar tarafından parçalanması incelenmiştir.
Bakteri kültürleri, yağ içeren atık sulardan izole edildi ve bu kültürlerin etkinlikleri makina yağını parçalama yeteneklerine göre belirlendi. Saf kültürler arasında en etkili olan Citrobacter freundii, %0.8 başlangıç konsantrasyonuyla soya yağını %68 oranında, zeytin yağını %55 oranında, makina yağını %47.5 oranında, ayçiçek yağını ise %1 başlangıç konsantrasyonuyla %51.2 oranında parçalamıştır. Her yağ için kültürün toplam başlangıç konsantrasyonu 20x103 cfu/ml ve çalkalama hızı 120 rpm idi.
Bu kültür, laboratuvarda hazırlanmış yağ karışımını ve et kombinası fabrikasının yağ içeren atık suyunu sırasıyla %68.5 ve %69 oranında parçalamıştır.
Kaynak
Anadolu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi A - Uygulamalı Bilimler ve MühendislikBağlantı
https://hdl.handle.net/11421/597Koleksiyonlar
- Cilt.06 Sayı.2 [12]