Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorVelioğlu, Sedat
dc.contributor.authorŞimşek, Atilla
dc.date.accessioned2014-10-08T05:32:01Z
dc.date.available2014-10-08T05:32:01Z
dc.date.issued2003
dc.identifier.issn13023160
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11421/624
dc.description.abstractBor (B), bitki ve insanlar için esansiyel bir mikro elementtir. Bitkilerce topraktan alınmakta ve gıda zinciri ile insanlara geçmektedir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) günlük 1-13 mg kadar bor alimim önermektedir. Bor vücutta kalsiyum ve D vitamini metabolizmasında önemli rol oynamaktadır ve kemik kütlesinin kaybolmasına (osteoporoz) engel olmaktadır. Ayrıca hormon sistemi, bağışıklık sistemi ve beyin fonksiyonlarında olumlu etkisi vardır. Borun vücudun enerji metabolizmasında da rolü olduğu düşünülmektedir. Yüksek dozlardaki bor ise deney hayvanlarında testis dejenerasyonuna neden olmuştur. Diyette borun ana kaynağını bitkisel ürünler oluşturur. Bor açısından en zengin gıdalar kabuklu meyveler, baklagiller, meyve sebzelerdir. Süt ve süt ürünleri düşük düzeylerde bor içermelerine karşın diyette ağırlıklı olarak yer aldıkları için bor alımma önemli düzeyde katkı sağlamaktadır.en_US
dc.description.abstractBoron is an essential microelement for plants and humans. Boron is assimilated from soil by plants and passes through humans via food chain. Daily requirement for boron is recommended as 1-13mg/day by World Health Organization (WHO). Boron works closely with calcium and vitamin D in the preservation of bone mass and the prevention of bone demineralisation. It also stimulates the immune system, inflammatory responses and brain functions. It may have significant roles in the energy metabolism. High doses of boron caused testis degeneration in animal experiments. Major sources of boron in diet are nuts, legumes, fruits and vegetables. Milk and dairy products also contribute on boron because of their high levels of consumption.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherAnadolu Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBoren_US
dc.subjectBen_US
dc.subjectBor Kaynaklarıen_US
dc.subjectBor Toksisitesien_US
dc.subjectBor Eksikliğien_US
dc.subjectBoronen_US
dc.subjectBen_US
dc.subjectBoron Sourcesen_US
dc.subjectBoron Toxicityen_US
dc.subjectBoron Deficiencyen_US
dc.titleİnsan Sağlığı ve Beslenme Açısından Boren_US
dc.title.alternativeEffects of Boron in Human Health and Nutritionen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalAnadolu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi A - Uygulamalı Bilimler ve Mühendisliken_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kategorisizen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster