dc.contributor.author | Velioğlu, Sedat | |
dc.contributor.author | Şimşek, Atilla | |
dc.date.accessioned | 2014-10-08T05:32:01Z | |
dc.date.available | 2014-10-08T05:32:01Z | |
dc.date.issued | 2003 | |
dc.identifier.issn | 13023160 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11421/624 | |
dc.description.abstract | Bor (B), bitki ve insanlar için esansiyel bir mikro elementtir. Bitkilerce topraktan alınmakta ve gıda zinciri ile insanlara geçmektedir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) günlük 1-13 mg kadar bor alimim önermektedir. Bor vücutta kalsiyum ve D vitamini metabolizmasında önemli rol oynamaktadır ve kemik kütlesinin kaybolmasına (osteoporoz) engel olmaktadır. Ayrıca hormon sistemi, bağışıklık sistemi ve beyin fonksiyonlarında olumlu etkisi vardır. Borun vücudun enerji metabolizmasında da rolü olduğu düşünülmektedir. Yüksek dozlardaki bor ise deney hayvanlarında testis dejenerasyonuna neden olmuştur. Diyette borun ana kaynağını bitkisel ürünler oluşturur. Bor açısından en zengin gıdalar kabuklu meyveler, baklagiller, meyve sebzelerdir. Süt ve süt ürünleri düşük düzeylerde bor içermelerine karşın diyette ağırlıklı olarak yer aldıkları için bor alımma önemli düzeyde katkı sağlamaktadır. | en_US |
dc.description.abstract | Boron is an essential microelement for plants and humans. Boron is assimilated from soil by plants and passes through humans via food chain. Daily requirement for boron is recommended as 1-13mg/day by World Health Organization (WHO). Boron works closely with calcium and vitamin D in the preservation of bone mass and the prevention of bone demineralisation. It also stimulates the immune system, inflammatory responses and brain functions. It may have significant roles in the energy metabolism. High doses of boron caused testis degeneration in animal experiments. Major sources of boron in diet are nuts, legumes, fruits and vegetables. Milk and dairy products also contribute on boron because of their high levels of consumption. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | Anadolu Üniversitesi | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Bor | en_US |
dc.subject | B | en_US |
dc.subject | Bor Kaynakları | en_US |
dc.subject | Bor Toksisitesi | en_US |
dc.subject | Bor Eksikliği | en_US |
dc.subject | Boron | en_US |
dc.subject | B | en_US |
dc.subject | Boron Sources | en_US |
dc.subject | Boron Toxicity | en_US |
dc.subject | Boron Deficiency | en_US |
dc.title | İnsan Sağlığı ve Beslenme Açısından Bor | en_US |
dc.title.alternative | Effects of Boron in Human Health and Nutrition | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.relation.journal | Anadolu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi A - Uygulamalı Bilimler ve Mühendislik | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kategorisiz | en_US |