Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorÇelik, Ekrem Şanver
dc.contributor.authorAkbulut, Mehmet
dc.contributor.authorSağır Odabaşı, Serpil
dc.contributor.authorAnıl Odabaşı, Deniz
dc.date.accessioned2014-11-13T14:05:39Z
dc.date.available2014-11-13T14:05:39Z
dc.date.issued2006
dc.identifier.issn13023160
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11421/650
dc.description.abstractBalıklarda her türlü stres, hastalıklar, beslenme yetersizliği, toksik maddeler, su kalitesindeki değişimler ve diğer çevresel faktörler gibi nedenler balığın direk fizyolojik durumunu etkilemektedir. Bu makalede, balıklarda sağlık ve fiziksel durumun önemli göstergeleri olarak bilinen bazı hematolojik indekslerin farklı tür balıklardaki seviyeri incelenmiştir. Hematolojik indekslerden eritrosit sayısı (RBC), lökosit sayısı (WBC), hemoglobin değeri (Hb), hematokrit oranı (Hct), ortalama eritrosit hacmi (MCV), eritrosit başına düşen ortalama hemoglobin (MCH) ve eritrosit başına düşen ortalama hemoglobin konsantrasyonunun (MCHC) minimum ve maksimum değerleri sırasıyla 0,128-4,005x106/mm3, 1,43571-107,000x103/mm3, 1,300-16,000 g100ml-1, % 4,800-58,800, 31,600-894,940 µm3, 17,300-406,250 µg/hücre ve 8,700-65,000 g100ml-1 olarak belirlenmiştir. Bu değerler ışığında, genel olarak balıklarda hematolojik indekslerin farklılık gösterdiği sonucuna varılabilir.en_US
dc.description.abstractAny type of stress, diseases, in sufficient diet, toxins, variation in water quality and other environmental factors may directly affect the physiological conditions of fish. In this present study, the values of some haematological indices, which are known as important criteria of health and physical conditions of fish, have been investigated in different fish species. The minimum and maximum values of red blood cell (RBC), white blood cell (WBC), haemoglobin (Hb), haemotocrit (Hct), mean corpuscular volume (MCV), mean corpuscular haemoglobin (MCH) and mean corpuscular haemoglobin concentration (MCHC) from examined haematological indices were found as 0.128-4.005x106/mm3, 1.43571-107.000x103/mm3, 1.300-16.000 g100ml-1, 4.800-58.800 %, 31.600-894.940 µm3, 17.300-406.250 µg/cell, 8.700-65.000 g100ml-1 respectively. Based on the above parameters, in can be concluded that, the haemotological indices showed variations in different fish species.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherAnadolu Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBalıken_US
dc.subjectHematolojik İndeksleren_US
dc.subjectRBCen_US
dc.subjectWBCen_US
dc.subjectHben_US
dc.subjectHcten_US
dc.subjectMCVen_US
dc.subjectMCHen_US
dc.subjectMCHCen_US
dc.subjectFishen_US
dc.subjectHaematological İndicesen_US
dc.subjectRBCen_US
dc.subjectWBCen_US
dc.subjectHben_US
dc.subjectHcten_US
dc.subjectMCVen_US
dc.subjectMCHen_US
dc.subjectMCHCen_US
dc.titleFarklı Tür Balıklarda Hematolojik İndekslerin Referans Değerlerien_US
dc.title.alternativeReference Values of Haematological Indices For Different Fish Speciesen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalAnadolu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi A - Uygulamalı Bilimler ve Mühendisliken_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kategorisizen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster